Koju prenosi hrana

Što kada dođe do epidemije u BiH

Na radionici u Sarajevu simulacija izbijanja epidemije u BiH
Lifestyle / Zdravlje | 22. 10. 2018. u 17:56 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Simulacija izbijanja epidemije u Bosni i Hercegovini glavni je aspekt radionice "Upravljanje epidemijama čiji je put prijenosa hrana" koja je počela danas u Sarajevu.

Nicole Gollnick iz Saveznog instituta za procjenu rizika Njemačke pojasnila je da će sudionici radionice morati otkriti uzrok simulirane epidemije i ponuditi rješenja te krize.

''Također, bit će održana i fiktivna pres-konferencija jer je navodno izbijanje epidemije u BiH izazvalo međunarodnu pozotrnost'', dodala je Gollnick.

Federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović istaknuo je da radionice ovog tipa mogu značajno podići spremnost nadležnih institucija za reagovanje u takvim situacijama.

''Stvarna vježba i simulacija problema će osposobiti naše osoblje da što organiziranije djeluju i podići kvalitet zaštite potrošača'', kazao je Vujanović.

Direktor Agencije za sigurnost hrane BiH Džemil Hajrić rekao je da podaci koje redovno razmjenjuju s entitetskim i županijskim službama pokazuju da je stanje u BiH zadovoljavajuće, kao i u zemljama u okruženju.

Pomoćnica ministra civilnih poslova BiH Draženka Malićbegović navela je da je radionica vrlo značajna za razvoj multisektorskog pristupa procjeni rizika od epidemija, upravljanju takvim situacijom i unapređenju komunikacijskih vještina.

Radionica je dio tehničke pomoći Vlade Njemačke za unapređenje poljoprivrednog sektora u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close