Borba protiv Covid-a

Što će biti s cjepivima koja stižu u BiH?

Od prvog registriranog slučaja zaraze koronavirusom do prvog cijepljenog stanovnika BiH, sada je sigurno, proći će manje od godinu dana.
Lifestyle / Zdravlje | 13. 01. 2021. u 08:56 Bljesak.info
Plan vakcinacije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Smirivanje epidemiološke situacije nadležne ustanove u našoj zemlji koriste za intenzivnu pripremu početka cijepljenja protiv Covida 19. Nakon najave da bi prve količine cjepiva mogle stići krajem ovog mjeseca analiziraju se planovi cijepljenja, uvjeti transporta i skladištenja, a u pripremi je i obuka medicinskog osoblja.

Nadležni u Republici Srpskoj poručuju da je sačinjena finalna verzija plana cijepljenja. U Federaciji BiH se na tome još radi. Od prvog registriranog slučaja zaraze koronavirusom do prvog cijepljenog stanovnika BiH, sada je sigurno, proći će manje od godinu dana.

Prve količine cjepiva bit će isporučene putem COVAX sustava nabavke i odmah upotrijebljene.

''Bit će otprilike par tisuća doza u prvom startu, nemamo sad točan broj. Mi spremno očekujemo vjerojatno će to biti par tisuća koje ćemo moći odmah pustiti na teren da se cijepe upravo prioritetne kategorije'', kazao je Branislav Zeljković, ravnatelj Instituta za javno zdravstvo RS

Goran Čerkez, pomoćnik ministra za javno zdravlje FBiH govori kako će to prema najavi najvjerojatnije biti prva količina Pfizerova cjepiva. Točno koja je količina još uvijek ne znamo. Očekuje se da tu informaciju dobijemo blagovremeno.

U Federaciji BiH, kažu, ažuriraju planove cijepljenja. Izvjesno je da se neće mnogo razlikovati od onog u RS. Prvi u redu za cijepljenje bit će zdravstveni radnici.

Jela Aćimović, epidemiologinja u Institutu za javno zdravstvo RS objašnjava: ''Zdravstveni radnici zato što su oni kategorija stanovnika koja je najviše izložena kovidu s obzirom da rade s oboljelima. S druge strane rade s vrlo osjetljivim kategorijama stanovnika i mogu na njih prenijeti covid i ono što je također bitno, zdravstvene radnike moramo čuvati njihovo zdravlje jer su nam bitni u borbi protiv pandemije u ovom trenutku''.

Nakon zdravstvenih radnika bit će cijepljeni zaposleni i korisnici domova za stare. Uz njih i populacija starija od 65 godina, a potom i osobe sa kroničnim oboljenjima koja predstavljaju podlogu za teži ishod zaraze.

Peti prioritet je ratnosposobno stanovništvo s većim brojem kontakata. Kada dođu na red, svi ostali stanovnici moći će se prijaviti i cijepiti u skladu s raspoloživom količinom, ali i vrstom cjepiva.

Branislav Zeljković, ravnatelj Instituta za javno zdravstvo RS govori: ''Građani će biti upoznati sa svim cjepivima koje budu dostupne. U onom trenutku kada budu mogli birati birat će. Nadam se da će biti dostupne dovoljne količine da mogu birati''.

Krajnji cilj je jasan. Stvaranje kolektivnog imuniteta. Za to je, kažu stručnjaci, potrebno cijepiti 60 do 70 posto stanovništva. Cijepljenje je preporučeno i osobama koje imaju antitijela i to mogu uraditi odmah po nestanku akutnih simptoma bolesti.

''Mi ne možemo 100 posto reći ni da ti koji su preboljeli posebno asimptomatski slučajevi da neće dalje prenositi oboljenje znači preventivno profilaktički i oni dolaze u obzir da se cijepe'', govori Jasenko Karamehić, imunolog.

Bosna i Hercegovina je u prvoj fazi naručila milijun i 232 tisuća doza cjepiva iz COVAX sustava nabavke, te 892 tisuće doza iz mehanizma nabavke EU. Republika Srpska planira i nabavku 200 do 400 tisuća doza ruskog cjepiva. Nadležni uvjeravaju da bi cjepiva različitih proizvođača u naručenim količinama trebalo stići u prvom kvartalu ove godine.

Ankica Gudeljević, ministrica civilnih poslova BiH objašnjava: ''Iskazane potrebe u oba mehanizma će dolaziti u više alokacija, a nadležne zdravstvene institucije će identificirati krajnje korisnike istih''.

U iduća tri dana u Ministarstvu civilnih poslova očekuju potvrde nižih organa o spremnosti za prijem cjepiva. Nadležni uvjeravaju da prve količine neće biti potrebno skladištiti, jer će biti odmah upotrjebljene.

Za adekvatno skladištenje većih količina cjepiva očekuju donaciju UNDP-a. U državnom parlamentu danas je zatražena verifikacija svih vrsta cjepiva koje su u upotrebi u svijetu radi neometanog uvoza, kao i otvaranje mogućnosti direktne nabavke.

Zlatko Miletić, izaslanik u Domu naroda PSBiH: ''Da se omogući ljudima da uđu u pregovarački postupak kako bi odmah s proizvođačima cjepiva mogli ući u proces nabavke istih. Zašto je to bitno ukoliko to ne uradimo od cijepljenja neće biti ništa ili ćemo čekati do Bogojavljenja najmanje tri četiri mjeseca.

Nadležni upozoravaju da opuštanja i dalje ne smije biti iako su uvjereni da smo u cjepivu dobili snažnog saveznika u borbi protiv širenja koronavirusa koji vraća nadu u povratak normalnom životu, prenosi BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close