Žuti meteoalarm

Stiže novi val vrućina, liječnici savjetuju građane: Ne izlazite od 11 do 17 sati

Sa s obzirom na to da visoke temperaturne vrijednosti mogu negativno utjecati na zdravlje građana, liječnici, ponovno, pozivaju na oprez.
Lifestyle / Zdravlje | 07. 08. 2021. u 11:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bosni i Hercegovini jutros je pretežno sunčano vrijeme. Magle ili niske naoblake ima po kotlinama u centralnim i istočnim područjima.

Temperature zraka izmjerene u 08.00 sati: Bjelašnica, Bugojno i Sokolac 12; Ivan-sedlo 13; Grude 14; Livno i Sarajevo 15; Zenica 16; Bihać, Sanski Most i Tuzla 17; Banja Luka i Prijedor 18; Doboj 19; Bijeljina i Trebinje 20; Mostar 21 i Gradačac 22 stupnja.

Danas u Bosni i Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U jutarnjim satima bit će magle ili niske naoblake po kotlinama u centralnim i istočnim područjima. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 28 i 34 stupnja.

Na mostarskom području prognoziraju se ekstremno visoke dnevne temperature koje će se kretati i do 36 stupnjeva.

Sa s obzirom na to da visoke temperaturne vrijednosti mogu negativno utjecati na zdravlje građana, liječnici, ponovno, pozivaju na oprez.

U Mostaru, koji je u proteklom razdoblju slovio kao najtopliji grad, liječnici u Hitnoj pomoći su imali pune ruke posla.

Posebno u zadnje vrijeme, kako je za Avaz potvrdila dr. Ajla Kovačević, javljali su im se pacijenti koji su se žalili na probavne tegobe, proljev, povraćanje, što je, nerijetko, bilo praćeno i povišenom temperaturom.

"Građanima, prije svega, savjetujemo da se ne izlažu boravku na otvorenom u razdoblju od 11 do 17 sati, a ako moraju, onda je neophodna zaštita od sunca. Naravno, savjetujemo da uzimaju što više tekućine, prije svega, vode i da ne konzumiraju tešku i masnu hranu, da voće i povrće dobro operu, kao i da pripaze na unos kofeina", kazala je Kovačević.

U Sarajevu će biti sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Najviša dnevna temperatura zraka oko 32 stupnja, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Kopirati
Drag cursor here to close