To je Federacija...

Stiže cjepivo, ali se ne zna kad ni koliko doza

Voditelj Službe za epidemiologiju FZZZ-a Sanjin Musa istakao je da se očekuje da Europska medicinska agencija do kraja mjeseca da dozvolu i za druga cjepiva te se u prvom kvartalu očekuje poboljšanje procesa nabavke i distribucije cjepiva.
Lifestyle / Zdravlje | 19. 01. 2021. u 17:07 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar izjavio je danas u Sarajevu da bi prva cjepiva protiv Covida-19 u FBiH trebala stići krajem ovog ili početkom narednog mjeseca, riječ o Pfizerovom cjepivu, a zavodi za javno zdravstvo u FBiH spremni su za početak procesa cijepljenja.

Nakon sastanka povodom početka aktivnosti cijepljenja na kojem su sudjelovali predstavnici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Federalnog ministarstva zdravstva te kantonalnih zavoda za javno zdravstvo u FBiH, Pehar je rekao da još nema točnih informacija o prvim količinama, ali da bi to trebalo biti između pet i deset tisuća doza.

Naglasio je da bi distribucija cjepiva do FZZZ-a trebala biti u organizaciji Ministarstva civilnih poslova BiH odakle će biti distribuirano do kantonalnih zavoda i dalje do zdravstvenih ustanova.

Pehar je dodao da u prostorijama FZZZ-a u Mostaru postoji hladnjak tehničkih mogućnosti za skladištenje najzahtjevnijeg Pfizerovog cjepiva na -80 stupnjeva celzijusa gdje će biti držane do početka distribucije.

Voditelj Službe za epidemiologiju FZZZ-a Sanjin Musa istakao je da se očekuje da Europska medicinska agencija do kraja mjeseca da dozvolu i za druga cjepiva te se u prvom kvartalu očekuje poboljšanje procesa nabavke i distribucije cjepiva.

Pojasnio je da su prioritetne grupe za cijepljenje zdravstveni radnici i štićenici staračkih domova.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo SBK Sead Karakaš potcrtao je da je njihova zadaća prihvat i distribucija cjepiva do zdravstvenih ustanova, te da prate provedbu procesa imunizacije.

Dodao je da će uskoro odrediti prioritete među zdravstvenim radnicima a to će biti oni koji su najviše izloženi.

A priču oko cjepiva, zašto još nije stiglo, te kada će - komentirao je i genetičar, te zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Damir Marjanović.

On je kritizirao najavu predsjedatelja Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika da će "zamoliti predsjednika Srbije da dodijeli nešto cjepiva RS-u".

Ovu izjavu, kao i izjavu ministrice civilnih poslova BiH Ankice Gudeljević o tom što BiH još nije nabavila cjepivo da 'moramo biti strpljivi' jer je 'BiH politički složena zemlja', okarakterizirao je riječima 'jadno, bijedno i patetično', prenosi N1.

''Dakle danas je gospodin Dodik rekao da će moliti gospodina Vučića da Srbija dodijeli 'nešto cjepiva' RS-u. Prije par dana je ministrica ''civilnih poslova'' gospođa Gudeljević, inače profesorica njemačkoga jezika jake 'stranačke biografije', prekorila sve nas i rekla nam da moramo biti strpljivi glede cjepiva, jer 'BiH je politički složena zemlja' i 'da se moramo naučiti da živimo s time'. U isto vrijeme u Srbiji danas počinje masovno cijepljenje jer su njihove vlasti (kakve god one bile) osigurale više od milijun doza cjepiva od najmanje tri različita proizvođača! Vjerujem da bi u nekom filmu gospodin Vučić mogao pitati gospodina Dodika što te tvoj narod plaća dva puta više nego mene moj kada nisi sposoban da im osiguraš cjepivo, već se oslanjaš na stalno moljakanje, ili, pak, bi gospođu Gudeljević netko mogao podsjetiti da ni Srbija nije baš u EU i da je daleko od 'savršene jednostavne zemlje', ali da su dva puta slabije plaćeni ministri te zemlje, ma kakvi oni bili, ipak osigurali zavidan broj cjepiva svojim građanima. Na kraju zanimljivo je kako uvaženoj ministrici ova 'politički složena država' ipak pronađe načina da redovno isplati izuzetno visoku, i čini se ničim zasluženu, plaću svaki mjesec! E vidite ministrice, ne moramo se 'naučiti živjeti' s time, nego se Vi morate naučiti da radite svoj posao za koji ste definitivno preplaćeni! Kako rekoh na početku: jadno, bijedno i patetično', poručio je Marjanović.

Kopirati
Drag cursor here to close