Potvrđeno za Bljesak

HNŽ: Cjepiva stigla, gripe još nema

Dom zdravlja Mostar je dobio 500 komada cjepiva protiv gripe koji će, kako nam je potvrđeno, biti ravnomjerno distribuirani po timovima obiteljske medicine, dok će jedan dio pripasti socijalnim ustanovama za stare i nemoćne osobe.
Lifestyle / Zdravlje | 08. 11. 2019. u 12:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na području Hercegovačko-neretvanske županije za sezonu 2019./2020. osigurano je 2.300 doza cjepiva protiv gripe te se, kako nam je potvrđeno u Zavodu zdravstvenog osiguranja HNŽ, trenutno radi na distribuciji cjepiva prema Domovima zdravlja i ustanovama za njegu starijih i kroničnih bolesnika.

''Radi se o novim modernim četverovalentnim cjepivima koja pokrivaju četiri vrste gripe. Na osnovu preporuka Svjetske zdravstvene organizacije i Europske agencije za lijekove, u sastavu cjepiva nalaze se tipovi virusa gripe za koje se, na osnovu globalnog praćenja kretanja gripe predviđa da će cirkulirati u nastupajućoj sezoni 2019./2020.'', rekao je to za Bljesak.info Erdin Alajbegović, šef Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo HNŽ.

Ističe kako su ovu godinu nabavili nešto manji broj u odnosu na prethodnu, no da je razlog tomu tržište, odnosno sama cijena cjepiva koja iz godine u godinu variraju.

''Obzirom na kretanje cjepiva na tržištu mi kupimo broj doza. Sredstva koja se izdvoje svake godine okvirno se kreću oko 32.000 KM, a obzirom da cijene cjepiva variraju, prošle godine smo nabavili 2.700 doza, dok je ove godine brojka nešto manja'', rekao je Alajbegović.

Nakon što Domovi zdravlja preuzmu planirane doze cjepiva iste će biti dostupne besplatno. Dom zdravlja Mostartako  je dobio 500 komada cjepiva protiv gripe koji će, kako nam je potvrđeno, biti ravnomjerno distribuirani po timovima obiteljske medicine, dok će jedan dio pripasti socijalnim ustanovama za stare i nemoćne osobe.

''Prioritet za cijepljenje protiv gripe imaju osobe čije zdravstveno stanje povećava rizik od nastanka komplikacija te bolesti. To su kronični bolesnici, imunokompromitirane osobe te osobe starije od 65 godina'', rekla je za Bljesak.info Ines Popovac glasnogovornica Doma zdravlja Mostar.

Kome se preporučuje cijepljenje?

Cjepiva se preporučuju osobama životne dobi od 65 godina i starijima, štićenicima domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu), osobama oboljelim od kroničnih bolesti, posebice oboljenjima srca i pluća, uključujući i djecu, a posebno djecu s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama, odraslima i djeci s kroničnim bolestima metabolizma (uključujući dijabetes mellitus).

Foto: Bljesak.info / Stigla cjepiva u HNŽ

Također, preporučuje se i kroničnim bolestima bubrega, hemoglobinopatijama, neurološkim i neuromuskularnim bolestima koje utječu na disanje i oštećenjem imunološkog sustava (uključujući oboljele od malignih bolesti, osobe na dugotrajnoj terapiji kortikosteroidima, osobe sa HIV infekcijom itd.), djeci i adolescentima (od 6 mj. do 18 godina) na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu (zbog izbjegavanja nastanka Reye sindroma uz influenzu), djelatnicima domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika,

Kako se cijepljenje provodi?

U slučaju da se osoba za koju je cijepljenje preporučljivo, zbog svog zdravstvenog stanja ne može cijepiti, preporuka je da se pod istim uvjetima cijepe osobe iz njezine bliske okoline, na primjer kućni kontakti (uključujući i djecu).

Cijepljenje se provodi jednom dozom cjepiva, u mišić nadlaktice, osim kod prethodno necijepljene djece starosti od 6 mjeseci do osam godina, koja trebaju primiti dvije doze vakcina u razmaku od mjesec dana.

Bez gripe

Što se tiče same gripe, u Domu zdravlja Mostar još uvijek nema registriranih pacijenata sa simptomima gripe.

''Zbog neuobičajeno toplog vremena koje zabilježeno ove jeseni – pacijenti koji su tražili liječničku pomoć su većinom patili od stomačnih viroza sa simptomima mučnine, povraćanja i dijareje. Respiratorne viroze su bile rijetke'', rekla je Popovac.

Kako su nam rekli u Zavodu za javno zdravstvo HNŽ kad je u pitanju broj oboljelih od gripe, na području HNŽ, do sad je prijavljeno obolijevanje od bolesti slične gripi sa područja općine Konjic i to 138 slučajeva akutnih respiratornih infekcija i 58 slučajeva bolesti slične gripi.

 

Kopirati
Drag cursor here to close