Uskraćeni za pomoć

Starački domovi nisu zanimljivi državi

Na sastanku je iznesena aktualna problematika osoba s demencijom i članova njihovih obitelji s naglaskom na prepreke na koje su ustanove nailazile u vrijeme pandemije koronavirusa.
Lifestyle / Zdravlje | 13. 07. 2021. u 19:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Caritasovu domu za stare i iznemogle osobe "Betanija" održan je sastanak predstavnika ustanova koje smještaju starije osobe i predstavnika resornih ministarstava.

Susret organiziran je u sklopu projekta "Ne zaboravi" izgradnja struktura prilagođenih osobama s demencijom.

Na sastanku je iznesena aktualna problematika osoba s demencijom i članova njihovih obitelji s naglaskom na prepreke na koje su ustanove nailazile u vrijeme pandemije koronavirusa.

Svi predstavnici su bili složni u činjenici da je u pandemijskom razdoblju bio velik teret na ustanovama koje smještaju starije osobe, a koje su istodobno ostale uskraćene za konkretnu financijsku i materijalnu pomoć koju su, primjerice, dobivale bolnice.

Pojedini predstavnici su prenijeli ranije zaključke s online predavanja liječnika neurologa koji su predlagali da se osobe s demencijom ne šalje u bolnicu tijekom oboljenja od Covida 19, ali je u raspravi koja je uslijedila zaključeno kako o tome ipak nisu mogle odlučivati ustanove, nego članovi njihovih obitelji odnosno osobe s kojima ustanova potpiše ugovor o smještaju.

Predstavnici resornih ministarstava su upoznali sudionike s novim inicijativama za promjene Zakona o socijalnoj skrbi na razini FBiH, a predstavnici projekta "Ne zaboravi" pozvali su ih da svojim utjecajem potaknu donositelje odluka da demencija nađe svoje mjesto u novom zakonu kako bi se ovoj populacija mogla pružiti adekvatna skrb na razini FBiH.

Sudionici sastanka bili su predstavnici Ustanove iz djelatnosti socijalne zaštite Ljubuški, Doma za stare i nemoćne osobe Ravno, Staračkog doma Tomislavgrad, Doma za stare i nemoćne Sveti Josip Ljubuški, Dom za stare i iznemogle Domanovići, Doma za stare i nemoćne Kraljica Mira Međugorje, Doma za socijalno i zdravstveno zbrinjavanje Stolac, Doma Betanija kao i predstavnici Ministarstva za socijalnu skrb HBŽ-a, Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a te Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a.

Kopirati
Drag cursor here to close