Sve što trebate znati

Što su to kapljične infekcije?

Ovaj kratki tekst je tu samo da objasnimo što su to kapljične infekcije, i da shvatimo zašto se tako lako šire.
Lifestyle / Zdravlje | 20. 08. 2020. u 10:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovih dana stalno čujemo samo par riječi – koronavirus, SARS-CoV-2, COVID-19, kapljične infekcije…

Naime, svi mi čak i dok pričamo emitiramo male kapljice pljuvačke. Ali, kada kašljemo i kišemo, raspačavamo još više tih čestica, koje mogu putovati kroz zrak i nekoliko metara, pišu Vakcine.ba.

Pogledajte kako način prenošenja jedne kapljične infekcije pokazuje BBC u ovom videu:

Video: Slow motion sneezes spread diseases 

Mi i uzročnici bolesti u nama

Uvijek u sebi imamo neke bakterije i viruse – nismo sterilni. Međutim, neki od njih su opasniji od drugih. Ako smo i sami bolesni – imamo prehladu, gripu ili morbile - ove patogene možemo prenijeti drugima. Kada smo prehlađeni, kašljanjem i kihanjem iz nas izlaze virusi (ili bakterije) koji se “kriju” u ćelijama naših disajnih organa, jer se tu i repliciraju. Obavijeni – kapljicama naše pljuvačke, ovi virusi mogu daleko putovati. Možemo kihnuti u nekoga ili u nečijoj blizini, ili iskašljati virus koji onda prelazi na nekoga drugog ili na predmete. Te kapljice se u obliku aerosoli mogu zadržati neko vrijeme u zraku, pogotovo u manjim zatvorenim prostorima.

Te kapljice s virusima se iz zraka mogu prikačiti na neku površinu. Ili osoba koja je inficirana može prvo maramicom prebrisati nos, a onda rukom kojom je držala maramicu dotaknuti neki predmet, recimo kvaku od vrata. Tako se virus može prenijeti na drugu osobu.

Pranje ruku kao zaštita

Dakle, zato je važno da tako temeljito peremo ruke. I to kao kirurzi: nasapunjamo obje strane dlana, a posebnu pažnju treba obratiti na pregibe između prstiju i jagodice. Od brzinskog pranja ruku nema ništa. Sapun razara čestice virusa i zato je pranje ruku neobično važan vid zaštite u slučaju da oko nas postoje kapljične infekcije.

I ova nova bolest – COVID-19, koju izaziva virus SARS-CoV-2, vama sigurno poznatiji kao “koronavirus”, je kapljična infekcija. Neke druge infekcije, poput AIDS i hepatitis se prenose tjelesnim tekućinama. Od njih nam se nešto lakše zaštititi – moramo paziti da ne dođemo u dodir s krvlju ili nekom drugom tjelesnom tekućinom, mada ni to nije jednostavno. Ali kapljične infekcije su najefikasniji način širenja virusa. Zato su tako opasne. Dakle, termin “kapljične infekcije” se odnosi na način širenja bolesti putem kapljica pljuvačke koje sadrže uzročnika bolesti.

Maske kao zaštita

Maske predstavljaju barijeru za respiratorne kapljice, koje su obično veće od promjera pora na maskama. Neke maske štite više , a neke manje. Profesionalne, medicinski certificirane maske poput onih s oznakama N95, FFP2 i FFP3 štite i od aerosola, tako ako se virus nalazi u aerosolu u zraku, ove maske štite i od te potencijalne opasnosti.

Međutim, čak i obične platnene maske te kirurške maske štite od kapljičnih infekcija jer blokiraju kapljice pljuvačke. Istovremeno, one blokiraju i kapljice koje dolaze od nas te tako štite osobu koja se nalazi u našoj blizini, ali mogu blokirati i kapljice koje dolaze do nas. Dakle, nošenje maski ima smisla.

Kopirati
Drag cursor here to close