Veliko otkriće

Srpski znanstvenik s timom razvio test pouzdaniji od PCR?

Test će brže i pouzdanije registrirati njihove varijante i unaprijediti identificiranje i liječenje Covida-19, ali i drugih respiratornih infekcija.
Lifestyle / Zdravlje | 04. 05. 2021. u 17:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Istraživači s Univerziteta u Cambridgeu, u čijem je timu molekularni biolog iz Srbije Filip Bošković, razvili su test koji će brže registrirati viruse od PCR testa.

Test će brže i pouzdanije registrirati njihove varijante i unaprijediti identificiranje i liječenje Covida-19, ali i drugih respiratornih infekcija.

Projekt je pokrenut u svibnju prošle godine u Cavendish laboratoriju, a Bošković, rukovodi dijelom istraživanja koji se odnosi na dijagnostiku SARS-CoV-2, ali i potencijalno drugih virusa, ako je pacijent negativan na koronavirus.

Bošković kazao je za TANJUG kako je tim znanstvenika, u kojem su i biokemičari, fizičari, biotehnolozi i strojarski inženjeri, razvili test koji je jednostavniji i koji će "pokriti" širok dijapazon patogena - virusa i bakterija koji su uzročnici upala dišnih puteva i respiratornog trakta.

Istraživanje je pokrenuto kako bi se riješio problem koji se pojavio na početku pandemije Covida-19 kada se, ukazuje Bošković, pokazalo da je nedovoljno PCR testova i visoke cijene zbog čega se masovno ne rade u epidemijama sezonskog gripa.

"Veliki problem je kada je test negativan, a morate da otkrijete uzrok bolesti pacijenta i odredila terapija liječenja što znači da bi trebalo uraditi desetine testova", kaže Bošković kojeg ugovor Univerziteta s jednom kompanijom o zaštiti patenta obvezuje da za sada ne otkriva detalje projekta.

Ukazuje na to da statistika pokazuje da svako peto dijete u svijetu umre od nepoznatog respiratornog uzročnika ističući da taj problem nadilazi aktualnu pandemiju koronavirusa.

"Brojni pacijenati umru od upale pluća, a ne zna se da li je u pitanju virusna ili bakterijska infekcija. Kada se zna što je uzrok bolesti, onda je lakše napraviti potencijalni lijek koji bi zaustavio virus. Tako da će ovaj test biti koristan i za dijagnostiku i za razvoj novih lijekova", ističe Bošković.

Navodi da je test osmišljen da bude adaptibilan i da se može primjenjujivati i na nove sojeve koronavirusa ili bilo kojeg drugog virusa, kao i da se tako brže i jednostavnije u isto vrijeme može da se prati više parametara.

"Sadašnji testovi pokazuju samo da li je pacijent pozitivan ili negativan, a možda je imao virus i više nije izvor infekcije, ali je zbog ostataka tzv. genoma virusa rezultat testa pozitivan", objašnjava Bošković cilj projekta.

Dodaje da se u drugom dijelu istraživanja znanstvenici pokušavaju da u genomu virusa pronađu potencijalna mjesta gdje bi se djelovanjem određenih lijekova zaustavili ključni procesi za umnožavanje virusa.

"Pokušavamo ciljano sagledati strukture koje se zovu gekvadripleksi i koji se formiraju u genomu virusa i u toj strukturi pronaći mjesta potencijalni lijek koji može blokirati umnožavanje virusa. Za virusne infekcije cijepljenje je najbolji vid prevencije, ali u slučaju bakterijske infekcije, teško je ciljano napadati virus u odnosu na zdrave stanice", ističe Bošković i dodaje kako taj dio istraživanja treba pomoći kliničarima u određivanju terapije za liječenje infekcije.

Kopirati
Drag cursor here to close