Nema predaha

Središnja Bosna živi takozvanu mišju godinu

„U SBK do sad smo imali 62 slučaja kliničke forme hemoragijske groznice. Proživljavamo trenutno jednu mišju godinu“, kaže dr. Minela Zekiri-Sivro, infektologinja u JU Bolnica Travnik.
Lifestyle / Zdravlje | 03. 07. 2021. u 13:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za zaposlenike Infektivnog odjela Bolnice Travnik, na kojem trenutno nema pacijenata oboljelih od koronavirusa, nema predaha. Registrirano je više od 60 slučajeva kliničke forme hemoragijske ili mišje groznice, zbog čega infektolozi kažu da proživljavamo takozvanu mišju godinu.

Eskalacija virusa, čiji su rezervoar šumski i poljski miševi te pacovi, koji virus šire preko izlučevina, pri čemu su najugroženiji šumski radnici, berači šumskih plodova, te poljoprivrednici i izletnici, najvidljivija je u Županiji Središnja Bosna. Posljednjih mjeseci kod većine pacijenata, kažu, bilježe izuzetno tešku kliničku sliku zbog čega su ih transportirali u sarajevski Klinički centar.

„U SBK do sad smo imali 62 slučaja kliničke forme hemoragijske groznice. Proživljavamo trenutno jednu mišju godinu“, kaže dr. Minela Zekiri-Sivro, infektologinja u JU Bolnica Travnik.

Među pacijentima zaraženim ovim virusom je i mladić iz Gornjeg Vakufa, koji je zbog težih simptoma primljen prvo na kirurški odjel da bi nakon obavljene dijagnostike bio podvrgnut liječenju od hemoragijske groznice. Pretpostavlja se da je virus pokupio u šumi ili tijekom radova u dvorištu kuće.

„Malaksalost, nemoć, stomak, bolovi u u bubrezima, otežano mokrenje, ogromni bolovi u stomaku, zamućenje vida“, priča Adnan Čajdin.

Infektolozi upozoravaju na izbjegavanje boravka u šumi i na livadama, te pozivaju na održavanje osobne higijene i pranje šumskih plodova, jer ni ovaj virus, nažalost, ne bira dob.

„Najviše smo imali pacijenata iz Gornjeg Vakufa, Bugojna iz Kreševa. Sad dolaze iz Kiseljaka, iz okoline Travnika. Imali smo djecu od 10 i odrasle osobe do 70 godina“, navodi dr. Zekiri-Sivro.

Nažalost, uz takozvanu mišju groznicu, u ovoj županiji ponovo su aktivni i slučajevi bruceloze, koja se najčešće dijagnosticira kod stočara i konzumenata nepasteriziranog mlijeka i mliječnih proizvoda, prenosi Federalna.

Kopirati
Drag cursor here to close