Pomoć

Srbija šalje u Srpsku 13.500 doza cjepiva protiv sezonske gripe

Vlade Srbije i Republike Srpske, entiteta u Bosni i Hercegovini, postigle su dogovor o donaciji 13.500 doza četverovalentnog cjepiva protiv gripe Republici Srpskoj
Lifestyle / Zdravlje | 10. 12. 2020. u 17:32 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bljesak.info / Donacija stiže iz Srbije

Vlade Srbije i Republike Srpske, entiteta u Bosni i Hercegovini, postigle su dogovor o donaciji 13.500 doza četverovalentnog cjepiva protiv gripe Republici Srpskoj, koja će u narednima danima biti realizirana.

Nadležne institucije će u narednim danima poduzeti sve neophodne korake kako bi donacija bila što prije realizirana, s obzirom na nepovoljnu epidemiološku situaciju u čitavom svetu izazvanu koronavirusom, navedeno je u priopćenju Vlade Srbije.

"Cijepljenjem protiv sezonske gripe postiže se primarni cilj zaštite od tog virusa, ali je u ovim danima dragocjena i zbog smanjenja pritiska na zdravstvene sustave i sprečavanja potencijalnih hospitalizacija osoba inficiranih sezonskim gripom", dodali su.

Srbija je tijekom trajanja pandemije koronavirusa kontinuirano pomagala Republici Srpskoj u njenoj borbi protiv pandemije.

Krajem ožujka, Srbija je donirala Republici Srpskoj pet kliničkih i pet transportnih respiratora, 30.000 epidemioloških maski, 2.000 zaštitnih odjela, 200 naočala i 50.000 rukavica.

Nakon toga, Republici Srpskoj upućeno je i 10.000 litara rastvora natrijum hipohlorita, a nedugo zatim i određeni kontingent testova na koronavirus. Tijekom posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Banjaluci, isporučeno je 15 sanitetskih vozila i ta donacija bila je vrijedna 750.000 euvra.

"Paralelno sa svojom borbom protiv koronavirusa, Vlada Srbije nastavit će i u budućnosti da na svaki mogući način pomaže Republici Srpskoj i srpskom narodu u njihovoj borbi protiv epidemije COVID-19", zaključili su iz Vlade.

Kopirati
Drag cursor here to close