Jednostavno

Pravilo 'četiri O': ​​Spriječite trovanje hranom u ljetnim mjesecima

Bakterije su najčešći uzrok trovanja hranom, u koju dospijevaju sa zagađenih, prljavih površina, nečistih ruku i odjeće, opreme, pribora ili prljave vode, saopćeno je iz Instituta.
Lifestyle / Zdravlje | 28. 05. 2018. u 14:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica pripremio je set savjeta za sprječavanje trovanja hranom u ljetnim mjesecima.  

Ljeto i visoke temperature zahtijevaju dodatnu pažnju o hrani koju jedemo, jer je upravo u ovom periodu godine povećan rizik od trovanja hranom, navodi se u priopćenu i uputama stručnjaka Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica. 

Poznato je da visoke temperature pogoduju bržem rastu i širenju bakterija, na i u hrani. Bakterije su najčešći uzrok trovanja hranom, u koju dospijevaju sa zagađenih, prljavih površina, nečistih ruku i odjeće, opreme, pribora ili prljave vode, saopćeno je iz Instituta. 

Bakterije rastu pri svim temperaturama. Ipak, značajna većina mikroorganizama u hrani se brzo razmnožava na temperaturama između pet i 60 stupnjeva Celziusa, pa je zato važno hranu što prije zagrijati na temperaturu višu od 60 ili ohladiti na temperaturu nižu od pet stupnjeva.   

Potrebno je povesti računa o preventivnim mjerama zaštite koje se u najkraćem mogu svesti na pravilo "četiri O" (Operi, Ohladi, Obradi, Odvoji). Primjenom pravila "četiri O" uveliko se može smanjiti rizik po zdravlje, te bi ovo pravilo trebali usvojiti i praktično primjenjivati. 

Kako se navodi u uputama iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane, pojednostavljeno, ovo pravilo podrazumjeva pranje namirnica koje se konzumiraju u svježem stanju, a oprati treba i ruke te pribor koji se koristi za jelo ili pripremu namirnice.                

Namirnice koje se neće odmah konzumirati ili gotovu hranu treba ohladiti i čuvati na temperaturi od tri do pet stupnjeva celzijusa, a namirnice poput mesa, peradi i sličnih proizvoda potrebno je termički obraditi (kuhanje, pečenje, prženje), jer na temperaturama višim od 60 ͦ C većina bakterija se uništava.                  

Namirnice različitog higijenskog statusa treba držati odvojene (npr. svježe meso treba pakovati i držati odvojeno od gotovog jela ili svježeg povrća).                        

Kopirati
Drag cursor here to close