Nema grijanja

Spavanje u hladnijoj spavaćoj sobi dobro je za naše zdravlje

Ako je temperatura viša od 24 ili niža od 13 stupnja, to može dovesti do nemirnog sna.
Lifestyle / Zdravlje | 07. 11. 2019. u 18:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Temperatura zraka u spavaćoj sobi može imati ogroman utjecaj na kvalitet našeg sna.

Iako vjerojatno većina nas ne obraća mnogo pažnje na temperaturu spavaće sobe noću, za kvalitetan san je najbolje ako termometar pokaže između 15 i 19 stupnjeva, piše Ženski magazin.

Međutim, ako je temperatura viša od 24 ili niža od 13 stupnja, to može dovesti do nemirnog sna.

Zašto je temperatura toliko važna?

Naša tjelesna temperatura prirodno raste i opada tijekom 24 sata. Najviša je u kasnim poslijepodnevnim satima, a najniža oko pet sati ujutro.

Spavanje obično počinje kada nam padne tjelesna temperatura, pa hladnija spavaća soba može vas potaknuti da brže zaspite. Ako vas kvalitetniji san ne uvjeri u snižavanje temperature spavaće sobe, postoje i drugi razlozi zašto biste možda više voljeli hladniju spavaću sobu…

1. Imat ćete mirniji san

Neki oblici nesanice rezultat su lošeg reguliranja tjelesne temperature. Ako vam je teško da zaspete uvečer, hladna spavaća soba će vam pomoći da snizite tjelesnu temperaturu, olakšavajući vam i dublje snove.

2. Izgledat ćete mladoliko

Spavanje u sobi sa nižom temperaturom od 21 stupanj potiče izlučivanje melatonina u tijelu, koji je jedan od najboljih tjelesnih hormona protiv starenja.

3. Može vam pomoći da izgubite kilograme

Kada padne tjelesna temperatura koritzol se smanjuje, što vam omogućava kvalitetniji san. Kad ne spavate dovoljno, probudit ćete se sa višim nivoom kortizola – što znači da ćete mnogo vjerojatnije posezati za kolačićima i povećati anksioznost.

4. Smanjit ćete rizik od razvoja metaboličkih bolesti

Jedno istraživanje je otkrilo da spavanje u spavaćoj sobi na 19 stupnjeva može pomoći u spriječavanju nekih metaboličkih bolesti, poput dijabetesa.

Sudionici ne samo da su sagorijevali više kalorija tijekom dana, već su skoro udvostručili količinu tjelesne masti koja pomaže tijelu da skladišti manje kalorija. Vremenom, to može umanjiti rizik od metaboličkih bolesti.

Dakle, obucite svoju omiljenu pidžamu, otvorite prozor i uživajte u slatkom snu.

Kopirati
Drag cursor here to close