Prvi Kongres endoskopskih kirurga

Snažan poticaji razvoju endoskopske kirurgije u BiH

Članovi Udruženja, doktori iz svih bolnica u BiH, nadaju se da će prvi Kongres biti snažan podsticaj razvoju endoskopske kirurgije koja je u Bosni i Hercegovini na veoma niskoj razini.
Lifestyle / Zdravlje | 01. 06. 2019. u 16:25 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Fena / Samir Delibegović, predsjednik Udruženja endoskopskih kirurga BiH

Na prvom Kongresu endoskopskih kirurga Bosne i Hercegovine gosti iz SAD-a pokazat će endoskopske operacije u ginekologiji, iz Turske u otorinolaringologiji, a iz Hrvatske i Srbije u dječjoj hirurgiji.

''Ono što je osobito važno jeste da će svoje rezultate pokazati kirurzi iz cijele Bosne i Hercegovine. S našim gostima imat će priliku usporediti svoje znanje i vještine, razmijeniti iskustva, steći dragocjena poznanstva koja će im pomoći u daljem usavršavanju i napredovanju'', izjavio je u razgovoru za Fenu Samir Delibegović predsjednik Udruženja endoskopskih kirurga BiH (UEHBH/AESBH), koje će u Sarajevu organizirati Kongres od 6. do 8. rujna.   

Članovi Udruženja, doktori iz svih bolnica u BiH, nadaju se da će prvi Kongres biti snažan podsticaj razvoju endoskopske kirurgije koja je u Bosni i Hercegovini na veoma niskoj razini. 

''Osnovne procedure poput laparoskopske holecistektomije se rade u većini kirurških ustanova u BiH, ali druge, složenije procedura se vrlo sporo prihvaćaju i razvijaju. Neki centri poput UKC Tuzla vode u endoskopskoj kirurgiji, ali cilj Udruženja jeste širenje i razvijanje endoskopske kirurgije u svim kirurškim ustanovama u BiH'', kaže Delibegović. 

Klinički centri Tuzla, Sarajevo, Foča razvijaju laparoskopske resekcije debelog crijeva, gdje, kako tvrdi, prednjači UKC Tuzla. Također, u Tuzli se rade jednostavnije procedure na želucu i jetri.  

''Upravo će Kongres biti prilika da doktori iz BiH vide operacije na želucu i jednjaku, operativne zahvate na jetri i gušterači, kao i trenutne domete robotske kirurgije kod bolesti debelog crijeva'', dodaje Delibegović.

Govoreći o izazovima u endoskopskoj hirurgiji naglašava da se sve više uvodi robotska kirurgija i da je to pravac kojim se ide u najrazvijenim zemljama svijeta.

U jugoistočnoj Europi ova vrsta hirugije je, navodi, slabije razvijena, prednjači Slovenija koja trenutno jedina ima robotsku hirurgiju na Balkanu, ali i Srbija  i Hrvatska priključuju se ovom trendu daljeg razvoja endoskopske kirurgije.

Bosna i Hercegovina je zadnja u Evropi dobila Udruženje endoskopskih hirurga na državnom nivou.

 ''Sretni smo što Udruženje ima snažnu podršku predsjednika Europske Asocijacije endoskopskih kirurga (EAES-a) profesora Andera Pietrabissa, koji dolazi u Sarajevo sa svojim timom. Uz njih vrhunsku kvalitetu predavanja osigurat će profesori Umberto Braccalae i Giusto Pignata iz Italije, Amir Nizar iz Velike Britanije, Michael Bovy iz SAD-a, te Jianfan Zhu iz Kine'', ističe Delibegović.

Na Kongres će doći i predsjednici udruženja endoskopskihkirurga iz regije profesori Miloš Bjelović (Srbija), Igor Stipančić (Hrvatska) i Aleš Tomašič (Slovenija) kako bi pružili pomoć u edukaciji, organizaciji radionica i pokretanju časopisa.

''Cilj Udruženja jeste sistematičan rad i razvoj endoskopske kirurgije u cijeloj BiH, te želimo putem radionica, uz pomoć kolega iz Europskog udruženja endoskopskih kirurga (EAES), te kolega iz susjednih zemalja unaprijediti ovu vrstu kirurgije'', poručio je u razgovoru za Fenu predsjednik Udruženja endoskopskih kiruga BiH i subspecijalista abdominalne kirurgije Klinike za kirurgiju UKC Tuzla Samir Delibegović.

Kopirati
Drag cursor here to close