U HNŽ-u počinje provedba programa ranog otkrivanja raka dojke
Potpisivanje Smjernica upriličeno je u sjedištu Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ/K u Mostaru.

U HNŽ-u počinje provedba programa ranog otkrivanja raka dojke

Lifestyle / Zdravlje | 17. 02. 2020. u 14:01 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi i liječnici specijalisti različitih specijalnosti potpisali su Smjernice za upućivanje na dijagnostičke pretrage nakon obavljenog probira na rak dojke.

Ove smjernice izrađene su temeljem Sporazuma o suradnji za izradu postupnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti potpisanog između Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi; Zavoda zdravstvenog osiguranja; Liječničke komore HNŽ/K i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Smjernice su izradili prim. prof. dr. sc., Zdrinko Brekalo, dr. med; prim. doc. dr. sc., Inga Marijanović, dr.med.; Mirsad Džajić, dr. med. spec. radiologije;  Edin Kapetonović, dr. med. spec. obiteljske medicine i prof.dr.sc., Edita Černy Obrdalj, dr. med.,  članovi radne skupine imenovane od strane Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ/K, kao vrsni stručnjaci iz ovih oblasti, a nadzor nad izradom i verifikacijom istih dalo je Povjerenstvo imenovano od strane Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi.  

Potpisivanje Smjernica upriličeno je u sjedištu Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ/K u Mostaru.

Ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ/K, dr.sc. Goran Opsenica, pozdravio je sve nazočne i istakao kako je potpisivanje Smjernica posljednji korak u kvalitetnom i cjelovitom provođenju Županijskog programa ranog otkrivanja raka dojke 2019. – 2022. godina.

Foto: PR / Potpisivanje Smjernica upriličeno je u sjedištu Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ/K u Mostaru

''Naša Županija jedina je županija u Federaciji BiH koja će kontinuirano provoditi program ranog otkrivanja raka dojke. Također, na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Vlada HNŽ/K usvojila je i program prevencije i ranog otkrivanja bubrežnih bolesti i osigurala sredstva za njegovu implementaciju. Aktivnosti ovoga ministarstva, Zavoda zdravstvenog osiguranja i Zavoda za javno zdravstvo prepoznala je i Skupština HNŽ/K te je svojim zaključkom zadužila Vladu ove županije da osigura kontinuirano financiranje ovih programa i na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi svake naredne godine osigura financijska sredstva za još jedan preventivni program“ kazao je ministar Opsenica.

Direktor ZZO HNŽ/K, Rade Bošnjak, pozdravio je sve nazočne i kazao kako je skrb za naše osiguranike i njihovo zadovoljstvo na prvom mjestu svih aktivnosti ovoga Zavoda.

''Pored redovitih aktivnosti Zavod svojim punim kapacitetima, zajedno sa Zavodom za javno zdravstvo, sudjeluje i u preventivnim programima koji je pokrenulo i u kojima aktivno sudjeluje Ministarstvom zdravstva, rada i socijalne skrbi ove županije. Svi preventivni programi su programi hvale vrijedni jer preventivnim djelovanjem vrlo često pacijenti bolest otkrivaju u ranom stadiju što uvelike olakšava proces liječenja i znatno povećava šanse za izlječenje. Također, izrada postupnika i smjernica za liječenje pojedinih bolesti vrlo su važni dokumenti jer se istima olakšava rad liječnika primarne zdravstvene zaštite, a usluge koju dobivaju pacijenti podižu se na višu razini. Zahvaljujući dosegnutom stupnju razvoja Integriranog zdravstvenog informacijskog sustava (IZIS) smjernice koje su danas potpisane, putem IZIS – a, bit će stalno dostupne  svim obiteljskim/izabranim liječnicima“ kazao je direktor Bošnjak.

Prim. prof. dr. sc., Zdrinko Brekalo, Mirsad Džajić, dr. med. spec. radiologije; Edin Kapetonović, dr. med. spec. obiteljske medicine i prof.dr.sc., Edita Černy Obrdalj, dr. med., istaknuli su kako je ovo vrlo lijep i pohvalan iskorak u skrbi za osiguranike posebice jer se isti provodi na razini cijele županije/kantona.

Također, stajališta su kako svi sudionici zdravstvenog sustava treba da daju svoj doprinos kako bi uspješnost programa ranog otkrivanja raka dojke bila na što je moguće većoj razini.

Kopirati
Drag cursor here to close