Kapljica koja život znači

SKB Mostar: Primjetan pad dobrovoljnih darivatelja krvi

Sudionici sastanka su istaknuli kako se ove, 2019. godine primijeti zamjetan pad darivatelja u odnosu na prošlu i prethodne godine.
Lifestyle / Zdravlje | 24. 10. 2019. u 14:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Primjetan pad dobrovoljnih darivatelja krvi

Na inicijativu pročelnice Transfuzijskog centra SKB Mostar, mr. sc. Jadranke Knežević u ponedjeljak, 21. listopada 2019. godine održan je sastanak sa predstavnicima 13 crvenih križeva s kojima SKB Mostar ostvaruje dugogodišnju suradnju. Tema sastanka je bila kontinuirana nedostatnost dobrovoljnih darivatelja krvi na terenu.

Sudionici sastanka su istaknuli kako se ove, 2019. godine primijeti zamjetan pad darivatelja u odnosu na prošlu i prethodne godin. Primjerice, u Županiji Zapadnohercegovačkoj u prvih devet mjeseci 2019. godine prikupljeno je 8,9 % manje doza krvi nego u istom tom razdoblju 2018.godine, dok iz drugih županija nisu izneseni podaci.

Istaknuta je zabrinutost radi sve većeg broja usmjerenih, obiteljskih darivatelja krvi što bi se trebalo riješiti preko crvenih križeva, radnih organizacija, škola, fakulteta, udruga itd.

Foto: PR / SKB Mostar: Primjetan pad dobrovoljnih darivatelja krvi

Raspravljalo se o različitim načinima motivacije za darivatelje krvi. Jedna od njih jest i oslobađanje od participacije za sve koji su dali krv deset i više puta. Taj poticaj se već primjenjuje u ZHŽ i HBŽ, a za nadati se da će uskoro provoditi i u HNŽ-u. Inicijativa da Crveni križevi dobivaju više novca od projekata ''igara na sreću'' u odnosu na udruge koje apliciraju za isti projekt, a ne rade kontinuirano na promoviranju davalaštva krvi, dobila je punu podršku svih sudionika ovoga sastanka.

Razmatrana je, također, ideja da darivatelji imaju prednost u čekanju na pregled u zdravstvenim ustanovama kako bi im se i na taj način iskazala zahvalnost i daljnji poticaj za darivanje krvi, stoji u priopćenju.

Glede rada crvenih križeva, istaknuto je kako Crveni križ grada Mostara ne organizira akcije dobrovoljnog darivanja krvi nego iste organizira Transfuzijski centar SKB Mostar, te je dogovoreno da se što prije počne sa organiziranjem akcija dobrovoljnog darivanja krvi  - jer grad Mostar ima najviše stanovnika.

Mediji i medijska promocija dobrovoljnog darivanja krvi neizostavan su partner u borbi za svaku kap krvi i dozu koja zaista život znači, zaključeno je na kraju sastanka.

Kopirati
Drag cursor here to close