#ObuciCrveno

SKB Mostar: Oko 350 osoba godišnje se liječi od moždanog udara

Rana smrtnost od moždanog udara, odnosno smrtnost unutar prvih 30 dana iznosi oko 18 posto
Lifestyle / Zdravlje | 30. 01. 2019. u 15:02 Ma. M.| Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar se godišnje liječi oko 350 osoba s nekom vrstom moždanog udara od čega je nešto više od pola osoba ženskog spola'', rekla je za Bljesak.info specijalistica neurologije dr. Marija Bender. 

Naime, u Republici Hrvatskoj u tijeku je aktivnost ''Dan crvenih haljina'' - #NosiCrveno, koji se u organizaciji Neurološkog društva obilježava prvog petka u veljači, koji ove godine pada 1. veljače. Tom aktivnosti, navode iz Društva, žele ukazati na kako svake godine dvostruko više žena premine od moždanog udara nego od raka dojke.

Rana smrtnost od moždanog udara, odnosno smrtnost unutar prvih 30 dana iznosi oko 18 posto, a to je znatno niže u usporedbi sa smrtnosti u drugim zemljama s niskim i srednjim dohotkom, navodi dr. Bender. 

Liječnica navodi kako se u mostarskom SKB-u radi na poboljšanju i modernizaciji uvjeta rada kada je u pitanju liječenje moždanih udara.

''Trombolitičko liječenje moždanog udara radimo rutinski i nastojimo pratiti svjetske trendove pa se nadam da ćemo, u skladu s istim, početi u budućnosti raditi i tzv. endovaskularno liječenje moždanog udara'', rekla je za Bljesak.info Bender.  

Najučinkovitije liječenje moždanog udara jeste njegova prevencija, a to je najvećim dijelom odgovornost pojedinca, tvrdi liječnica.  

''Osam od deset moždanih udara se može prevenirati promjenama životnih navika u smislu prestanka pušenja, regulacijom krvnog tlaka, redovitim vježbanjem, održavanjem primjerene tjelesne težine te općenito vođenjem zdravog načina života'', rekla je Bender.

Liječnica preporučuje mobilnu aplikaciju Stroke Riskometer, pomoću koje svatko može izračunati svoj petogodišnji rizik od moždanog udara i identificirati vlastite rizične čimbenike potom djelovati na iste.

Kopirati
Drag cursor here to close