Utjecaj pandemije?

SKB Mostar: Treba očekivati povećanje broja oboljelih od raka

Govoreći o vrsti karcinoma, navodi liječnica, najčešće je riječ o raku gastrointestinalnog porijekla, raku pluća i raku dojke.
Lifestyle / Zdravlje | 04. 02. 2021. u 15:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U 2020. godini prema podacima Klinike za onkologiju SKB Mostar imamo evidentirano oko 1.000 prvih pregleda'', potvrdila je za Bljesak.info dr. Sanda Čale, specijalistica onkologije i radio terapije Klinika za onkologiju Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Govoreći o vrsti karcinoma, navodi liječnica, najčešće je riječ o raku gastrointestinalnog porijekla, raku pluća i raku dojke.

''Treba očekivati povećanje broja oboljelih od raka s obzirom na trend starenja populacije, poglavito u razvijenim zemljama. Smatra se da svaki treći stanovnik Europe tijekom života oboli od raka, a četvrtina ih od raka i umire'', kaže dr. Čale.

Broj smrtnosti pacijenata oboljelih od različitih karcinoma u mostarskom SKB-u nemaju zbog nepostojanja registra.

''Nažalost ne raspolažemo tim podacima na Klinici za onkologiju tj. na razini države nemamo jedinstveni Registar za rak, gdje bi bili objedinjeni svi podaci vezani za svakog onkološkog pacijenta od trenutka dijagnoze maligne bolesti te cjeloživotnog praćenja osoba oboljelih od raka'', rekla je za Bljesak.info onkologinja.

No, prema riječima dr. Čale, u odnosu na godinu ranije svjedoci su, i prema statističkim podacima, da se bilježi manji broj prvih pregleda na mostarskoj Klinici. Razlog za manji ovogodišnji manji broj novooboljelih je, između ostalog, pandemija.

''Jedan od mogućih razloga za to je svakako COVID 19 pandemija. I zemlje u regiji bilježe slične trendove. Stoga su vodeći stručnjaci stalno i upozoravali da ne smije biti nikakvih 'isključivanja' onkoloških pacijenata iz zdravstvene zaštitite. Mala je vjerojatnost da će COVID 19 pandemija imati utjecaj na samu brojku oboljelih, dakle neće biti promjene u brojevima, nego kašnjenja s dijagnozama'', kazala je onkologinja Čale.

Podatke o novoobljelim, kao i preminulih od karcinoma na području Hercegovačko-neretvanske županije pokušali smo dobiti i od županijskog Zavoda za javno zdravstvo iz kojeg su naveli kako još nemaju cjelovite podatke.

''U fazi smo prikupljanja podataka o oboljelim i umrlim od karcinoma na području HNŽ-a, tako da ćemo službene podatke imati polovicom ove godine'', kazali su za Bljesak.info iz Zavoda.

Ipak, u rujnu nam je iz Zavoda potvrđeno kako su od siječnja do rujna 2020. godine od karcinoma na području HNŽ-a preminule 302 osobe, dok je u istom razdoblju 650 osoba novooboljelih od karcinoma.

Kako je navedeno izvješću o Ocjeni zdravstvenog stanja stanovništva za 2018. godinu koje je nakon odugovlačenja usvojila Skupština HNŽ-a, navodi se kako je potrebno izraditi studiju kako bi se utvrdili razlozi za broj oboljelih.

''Promatrajući kretanje broja oboljelih od malignih neoplazmi za razdoblje 2014. – 2018., na području HNŽ, uočavamo kontinuirani porast broja prijavljenih novooboljelih. Za donošenje adekvatnog dokaza o razlogu nastanka povećanja broja novooboljelih potrebno je provođenje adekvatnih epidemioloških studija koje bi identificirale razlog povećanja'', navodi se u ranijem izvještaju.

Tim dokumentom, objavljeno je, zadaću je dobila i županijsku Vladu.

''Vlada je zadužena da svake sljedeće godine osigura financiranje još jednog preventivnog programa vezanog za prevenciju malignih oboljenja i kardiovaskularnih bolesti te da podrži kontinuiranu edukaciju roditelja i medicinskog osoblja, a koja se odnosi na obveznu imunizaciju s ciljem postizanja bolje vakcinalne pokrivenosti na području županije'', stoji u izvještaju o Ocjeni zdravstva iz 2018. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close