Ima tehnike, nema ljudi

Što kada većina liječnika ode u izolaciju?

SKB Mostar ima dovoljno tehnike, ali nema liječnika
Lifestyle / Zdravlje | 13. 11. 2020. u 08:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sveučilišna klinička bolnica Mostar raspolaže sa 65 respiratora, i dovoljno opreme da izdrži trenutni val pandemije koronavirusa. Međutim, problem predstavlja velik broj medicinskog osoblja, koje zbog propisane samoizolacije izostaje s posla. BHRT je provjerio imaju li nadležni u pripremi rješenja, ako broj medicinskih djelatnika u izolaciji bude povećan.

Na mogućnost da izostanak zdravstvenih djelatnika u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar postane aktualan problem, upozorio je ravnatelj bolnice, dr Ante Kvesić.

''Najveći strah i problem je da nam zdravstveni djelatnici ne krenu, imamo već brojku od 80- 90 ljudi, to nije malo, još uvijek vladamo situacijom, još uvijek napravimo sve što treba i bolnica funkcionira'', ističe dr Kvesić.

 

Neke su države odlučile aktivirati umirovljene liječnike, dok su u nekim žurnim postupkom angažirani svi liječnici s burze rada. Provjerili smo informacije o broju neuposlenog medicinskog osoblja na području Hercegovačko-neretvanske županije, a koje bi bilo spremno popuniti praznine u sustavu ako to bude potrebno.

Liječnika prijavljenih na Zavod za zapošljavanje u HNŽ trenutno ima 9, od kojih je 8 doktora medicine i jedan doktor fizikalne medicine, dok medicinskih sestara i tehničara sa srednjom stručnom spremom ima više od 500.

Iz Kriznog stožera Ministarstva zdravstva ove županije poručuju da pomno prate situaciju. Napominju kako je prije angažmana novih ljudi fokus na efikasnoj preraspodjeli postojećeg kadra.

''Krizni stožer ovog ministarstva do danas nije zaprimio dopis niti jedne zdravstvene ustanove vezano za probleme nedostatka kadra. Smatramo da je potrebno prvo mobilizirati sve postojeće ljudske resurse, preraspodjelom unutar same zdravstvene ustanove, odnosno između zdravstvenih ustanova. Zatim ovisno o razvoju epidemiološke situacije i sukladno financijskim mogućnostima, razmotriti mogućnost i eventualnog prijema osoblja sa Zavoda za zapošljavanje”, kažu iz Kriznog stožera.

Cijelu situaciju s korona krizom komplicira i najava generalnog štrajka medicinskog osoblja, koje od županijske vlade traži potpisivanje granskog kolektivnog ugovora. Sustav zasad dobro funkcionira, ali treba imati na umu da nadležni u ovakvim izvanrednim trenucima trebaju imati spreman i plan B.

Kopirati
Drag cursor here to close