Dižite se!

Sjedenje kod kuće opasnije od sjedenja na poslu!

Istraživači tvrde da je sjedenje ili ležanje nakon obilnog obroka u popodnevnim satima pogubno za zdravlje.
Lifestyle / Zdravlje | 03. 09. 2019. u 22:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novo istraživanje američkih znanstvenika pokazalo je da nemaju svi oblici sjedenja jednako štetan utjecaj na zdravlje. Naime, oni su se i sami iznenadili kada su otkrili da je vrijeme koje netko provede sjedeći na kauču kod kuće i gledajući TV povezanije s većim rizikom od razvoja srčanih bolesti od sjedenja na poslu.

''Naši rezultati upućuju na to da je način na koji se provodi vrijeme izvan posla veoma važan za zdravlje srca i krvnih žila'', rekao je glavni autor studije dr Ketih Diaz sa Sveučilišta Kolumbija.

Znanstvenici su analizirali podatke prikupljene u periodu od osam i po godina među 3.592 ispitanika. Podaci su uključivali informacije o tome koliko vremena su provodili sjedeći na poslu, a koliko vremena gledajući televiziju u odnosu na vježbanje u slobodno vrijeme.

Ustanovljeno je da je kod svih onih koji su odgovorili da su svakodnevno pred televizorom provodili četiri ili više sati, rizik od razvoja kardiovaskularnih problema i prerane smrti bio za 50 odsto veći u usporedbi s pojedincima koji su svakodnevno ispred televizora sjedili dva sata ili manje.

Ni znanstvenicima nije u potpunosti jasno zbog čega je sjedelački način života u slobodno vrijeme potencijalno štetniji od radno-okupacijskog sjedenja, ali vjeruju da je odgovor u dugom neprekidnom sjedenju.

''Većina ljudi ima običaj da dugo sjedi na fotelji pred televizorom i da se uopće ne pomjera. Na poslu ipak povremeno moramo da ustanemo od stola'', rekla je dr Diaz.

Istovremeno, u slobodno vrijeme većina ljudi, dok sjedi pred televizorom, sklona je da jede grickalice, prerađenu i brzu hranu sa slatkim sokovima ili alkoholom.

Drugo objašnjenje zašto je sjedenje kod kuće štetnije od sjedenja na poslu jeste i vrijeme kada se boravi pod vlastitim krovom. Istraživači tvrde da je sjedenje ili ležanje nakon obilnog obroka u popodnevnim satima pogubno za zdravlje.

Kopirati
Drag cursor here to close