118 osoba aktivno

Situacija u Tuzlanskom kantonu gora nego u jeku pandemije

Među novozaraženim je i jedan student s Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Tuzli. No, nadležni smatraju da nema mjesta panici
Lifestyle / Zdravlje | 14. 06. 2020. u 21:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Raste broj zaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini. Samo u posljednja 24 sata 62 je novooboljelih. Na području Tuzlanskog kantona 16 potvrđenih slučajeva. Epidemiološka situacija u ovom kantonu u posljednjih deset dana znatno je pogoršana.

Šesnaest osoba kod kojih je u posljednja 24 sata potvrđena infekcija koronavirusom su s područja Tuzle, Sapne, Živinica i Banovića. U TK-u je trenutno 118 osoba aktivno pozitivno na virus.

"Od toga je 11 pacijenata hospitalizirano. Imamo jednog teškog pacijenta koji je priključen na respirator, dok je ostalih deset pacijenata smješteno na Covid-odjeljenje Klinike za infektivne bolesti i prema riječima odgovornih na ovom odjeljenju dvije osobe su u teškom stanju. Nisu priključene na respirator, ali su u teškom stanju. Ostalih osam osoba je srednje teško ", navodi Jasmina Brkić Džambić, epidemiologinja u Zavodu za javno zdravstvo TK-a.

Među novozaraženim je i jedan student s Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Tuzli. No, nadležni smatraju da nema mjesta panici i da će, kako sada stvari stoje, biti nastavljen ispitni rok kao i održavanje praktičnih vježbi na fakultetima.

", Znamo u kojoj je grupi zaraženi bio, svi studenti i asistent koji su bili skupa s njim bili su zaštićeni na propisani način, tako da mislimo da neće doći do nekog značajnog problema u smislu eskalacije", ocjenjuje Fahreta Brašnjić, kantonalna ministrica obrazovanja (SDA).

Na području ovoga kantona do sada je na Covid-19 urađeno oko 11.500 testova, oporavljeno je 57 osoba, smrt četiri osobe se povezuje sa Covid zarazom, a 217 osoba je trenutno u kućnoj izolaciji.

Kopirati
Drag cursor here to close