Liječnica savjetuje

Sistematski pregledi u Mostaru: Izvucite djecu iz kuće

Na upit o najčešćim nepravilnostima koji su primijetili u razvoju kod djece liječnica ističe kako je dosta djece s ravnim stopalima, poremećajima vida, dok je napredak to što bilježe manji broj govornih mana.
Lifestyle / Zdravlje | 04. 10. 2021. u 12:08 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Pretilost, ravna stopala, loše držanje je prisutnije kod djece iz gradskih škola, zbog njihove ne aktivnosti i sjedilačkog načina života'', govori za Bljesak.info dr. Sanja Đurasović, jedna od troje liječnika koji su u mostarskom Domu zdravlja zaduženi za obavljanje sistematskih pregleda kod djece.

Na upit o najčešćim nepravilnostima koji su primijetili u razvoju kod djece liječnica ističe kako je dosta djece s ravnim stopalima, poremećajima vida, dok je napredak to što bilježe manji broj govornih mana.

''Razgovorom sa djecom primijetili smo da je nešto manje govornih mana koje se uspješno tretiraju od strane logopeda, koje se rješavaju i primjećuju još u vrtićima, što je zaista veliki napredak. Dosta je djece sa ravnim stopalima u ranoj životnoj dobi. Taj poremećaj se uspješno može korigirati vježbom koje im dajemo da rade, do 10. godine, potom ide pregled ortopeda i ulošci za cipele'', govori dr. Đurasović i ističe kako, iako su prije dvije godine uveli brošure za ravna stopala, loše držanje, pravilnu prehranu i higijenu zubala, nisu primijetili napredak.

Foto: laurelpodiatry.com / Ilustracija

Uz dr. Đurasović tim zadužen za obavljanje sistematskih pregleda čine još dva liječnika i dvije medicinske sestre. Kako je zbog loše epidemiološke situacije prošle godine prekinut rad na ovim pregledima, sada su krenuli sa zaostacima od prošle godine, nakon kojih će krenuti s pregledima iz nove školske 2021/2022.

''Na sistematski pregled dolaze djeca 1.3.5.i 7. razreda, te se za jednu školsku godinu pregleda oko 2100 djece. Antropometrijska mjerenja i pregled vida i sluha rade naše medicinske sestre. Pregled liječnika, ovisno od dobi djeteta, je različit. U 1. i 3. razredu više se fokusiramo na psihički razvoj djeteta, govorne mane, držanje,hod, pregled zubala, srca i pluća, spolovila kod dječaka, kako bi u ranijoj dobi spriječili kasnije komplikacije'', objašnjava nam liječnica mostarskog Doma zdravlja.

Izvucite djecu iz kuće!

U odnosu na prethodne godine, navodi kako nisu primijetili porast djece s dijabetesom a manje je i pretile djece, tako da tim segmentom mogu biti zadovoljni.

''Iz laboratorijskih nalaza gledamo krvnu sliku, šećer i pregled urina. Nismo primijetili porast djece sa dijabetesom, nešto malo malokrvnosti, al u svakom slučaju ne možemo biti nezadovoljni tim segmentom. U kasnijoj dobi 5. 6. i 7.razred smo primijetili vise skolioze, lošeg držanja, al ta djeca sa ulaskom u pubertet počinju i vise razmišljati o svom izgledu pa se više i trude da rade na sebi. Izgled im je jako bitan. Također, manje je gojazne djece, dok je primjetan poremećaj vida kod mlade djece, vjerojatno povećan sa većim korištenjem telefona i kompjutera'', govori.

Kao neke od savjeta kako promijeniti i poboljšati zdravlje naše djece, dr. Đurasović preporučuje što manji boravak na društvenim mrežama, da se u školama vise sati radi tjelesni odgoj te da se djecu 'izvuče iz kuća'.

''I sama kao roditelj imam taj problem, al kod mene uspijeva ono pravilo nagrade i kazne. Uvjetujem ih i nagrađujem. Razgovaram s njima i tjeram ih da što vise vremena provode kvalitetno vani. Prehranu ćemo promijeniti kada promijenimo naš jelovnik u cijeloj obitelji, kad prestanemo kupovati nezdrave proizvode, posvetimo se prirodi i živimo sa njom'', objašnjava.

Foto: Adobe Stock / Na sistematski pregled dolaze djeca 1.3.5.i 7. razreda

Brošure za djecu i roditelje

Upućuje i na brošure koje su izradili u kojima se između ostalog mogu naći i vježbe koje traju svega desetak minuta, koliko svi možemo odvojiti za svoju djecu.

''Brošure su namijenjene za djecu i roditelje pa bi i ovom prilikom inzistirala da se svi zajedno uključimo u rad na djeci i pokušamo napraviti bar mali napredak koji ce njima značiti jako puno u budućnosti. Raspoloženi smo u vrijeme sistematskih pregleda za svaki razgovor i savjet sa roditeljima. Nekad su uputnice iz predostrožnosti, ali ni tada ih ne treba shvatiti olako i neodraditi pregled'', govori liječnica i apelira na roditelje da njihove savjete shvate kao dobronamjerne.

Ističe kako u Domu zdravlja Mostar svake godine rade na unaprijeđenju pregleda, te da im je rad s djecom danas postala rutina.

''Možda nam nešto i promakne al maksimalno se trudimo da kroz i taj kratki razgovor sa djecom uspijemo približiti što je to što je dobro za njih. Oni će nekad češće poslušati nas nego roditelje, sto je njima svojstveno'', rekla je.

U nastavku donosimo dokument o izvršenim sistematskim pregledima učenika osnovnih škola koje Grad Mostar osigurava od 2005. godine do danas, u cilju praćenja i zaštite zdravlja djece.

Pregledi & financije

U 2021-oj godini izvršeni su sistematski liječnički pregledi za dio učenika osnovnih škola Grada Mostar, a realizacija istih je zavisila od raspoloživog vremena zdravstvenog osoblja u zdravstvenim ustanovama i mjera propisanih zbog pandemije COVID-19. Nažalost, sa sistematskim ljekarskim pregledima u školskoj 2020/2021. godini krenulo se u drugoj polovini travnja ove godine.

Ugovorom za realizaciju sistematskih ljekarskih pregleda učenika I, III, V i VII razreda osnovnih škola Grada Mostara, predviđen je pregled ukupno 3.994 učenika. Od toga:

LOT 1 2.160 učenika i LOT 2  1.834 učenika.

U školskoj 2020/2021. godini (IV i V mjesec) pregledano je:

  • 1.349 učenika obuhvaćenih ugovorom za LOT 1, i
  • 778 učenika obuhvaćenih ugovorom za LOT 2.

Procentualno izraženo, realizirano je:

  • 62,4% sistematskih ljekarskih pregleda obuhvaćenih ugovorom za LOT 1;
  • 42,4% sistematskih ljekarskih pregleda obuhvaćenih ugovorom za LOT 2;
  • 53,2% od ukupno planiranih i ugovorenih sistematskih ljekarskih pregleda učenika I, III, V i VII razreda osnovnih škola Grada Mostara.

Ukupne financijske obaveze nastale po dosadašnjoj realizaciji sistematskih ljekarskih pregleda učenika iznose 63.288,00 KM.

Početkom školske 2021/22 školske godine, nastaviti će se sa realizacijom sistematskih ljekarskih pregleda učenika iz školske 2020/2021. godine prema planu, a nakon toga se planiraju obaviti sistematski ljekarski pregledi učenika predviđenih planom za školsku 2021/2022. godinu.

Kopirati
Drag cursor here to close