Krenule prijeve

Širokobriježani zainteresirani za rusko cjepivo

Nakon što se prikupe prijave građana, Županijski zavod za javno zdravstvo Grude će naručiti cjepivo, a ono bi trebalo doći za tjedan dana od dana narudžbe.
Lifestyle / Zdravlje | 25. 01. 2021. u 11:40 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Domovi zdravlja u Županiji Zapadnohercegovačkoj od jutros vrše narudžbe za rusko cjepivo protiv COVID-19 - Sputnik V. Kako saznaje Bljesak.info, za sada su najzainteresiraniji Širokobriježani, do sada se za ovo cjepivo u Domu zdravlja Široki Brijeg prijavilo 20-tak osoba. 

Nakon što se prikupe prijave, Županijski zavod za javno zdravstvo Grude će naručiti cjepivo, a ono bi trebalo doći za tjedan dana od dana narudžbe.

Podsjetimo, Županijski zavod za javno zdravstvo Grude u petak, 22. siječnja objavio je kako se odlučio za nabavku ruskog cjepiva protiv koronavirusa Sputnik V. Radi se o komercijalnom cijepljenju za sve one koji se žele, zbog poslovnih obveza ili zdravstvenih razloga, cijepiti prije nego što Federacija nabavi cjepiva.

Kako je za Bljesak.info rekla Andrea Jurić, ravnateljica Zavodu za javno zdravstvo Županije Zapadnohercegovačke zainteresiranih ima i iz drugih županija. Točan broj prijava koje dobije Zavod objavit će se krajem ovoga tjedna.

Cjepivo Sputnik V dostupno će biti u maloprodaji i svi zainteresirani moći će ga kupiti i cijepiti se. Kako je objasnila Jurić, svi koji dolaze iz ŽZH cijepit će se besplatno u svojim domovima zdravlja, dok Županijski zavod za javno zdravstvo Grude prima narudžbe koje dolaze iz drugih županija, oni će se pak cijepiti u ovom zavodu.

Kako je ranije rečeno, cijena cjepiva još nije poznata, ali neće biti znatno skuplja od drugih standardnih cjepiva gripe.

Svi zainteresirani za cijepljenje ruskim cjepivom protiv korone Sputnik V mogu se prijaviti na kontakt telefone objavljene na web stranici Zavoda za javno zdravstvo ŽZH.

Inače, zbog složenog državnog ustroja te nepostojanja državnog ministarstva zdravstva jako je komplicirana procedura nabave lijekova u BiH, uključujući i cjepiva protiv korona virusa. Očekuje se da će u BiH uskoro stići prva pošiljka Pfizerova cjepiva od tek 4000 doza, dok je nepoznanica kada bi u zemlju mogle pristići veće količine cjepiva.

 

Kopirati
Drag cursor here to close