O incidentu

Sindikati liječnika sindikatu zdravstva: Nećemo tolerirati prozivke doktora

Sindikati liječnika i stomatologije poručili su Sindikatu zdravstvenih radnika SKB Mostar da neće tolerirati nikakve prozivke doktora
Lifestyle / Zdravlje | 24. 02. 2021. u 12:25 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije u HNŽ-u reagirao nakon jučerašnje objave o incidentu koji se dogodio između članova Nezavisnog sindikata SKB Mostar i liječnika Hrvoja Pehara,

''Jučer smo u medijima mogli pročitati članak o ,,incidentu,, između članova Nezavisnog sindikata SKB Mostar i dr. Pehara koji je član našeg Sindikata. U sam tijek razgovora nećemo ulaziti, ali osjećamo obvezu oglasiti se na ovakvo prozivanje naših članova.

Liječnici nisu u štrajku

I sami smo bili u štrajku prije tri godine i znamo šta štrajk znači, ali nikada ni u jednom trenutku nismo ,,išli u kontrolu provođenja štrajka,,. Sudjelovanje u štrajku je dobrovoljno i nitko, pa ni vodstvo Sindikata nema pravo nikome nametati obavezu štrajka. Pored toga dr. Pehar nije član Nezavisnog sindikata, kao što to nije nijedan doktor iz SKB Mostar i nemamo ni obavezu ni pravo štrajkati te pacijentima uskraćivati naše usluge'', naveo je Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije HNŽ.

Kolegijalnu podršku u borbi za svoja prava naše kolege imaju, naveli su iz sindikata doktora, dodajući da neće tolerirati nikakve prozivke doktora od strane Nezavisnog sindikata.

''Odluke o tome koji pacijenti će se pregledati donose isključivo liječnici, a ostali djelatnici se u te odluke nemaju pravo miješati niti ih kontrolirati. Bilo koja trijaža pregleda u kojoj je zaobiđen liječnik može biti opasna po zdravlje i život pacijenata i ne smije se ŠTRAJK stavljati ispred zdravlja ljudi.
Štrajk traje već više od dva mjeseca, predugo je HNŽ bez potpune zdravstvene zaštite i sve je više ljudi koji ne mogu dalje čekati na preglede, danas je puno više njih kojima se pregled ne može dalje odgađati nego što je to bilo prije dva mjeseca i svaki dan će biti veći broj pacijenata koji su postali hitni dok traje štrajk'', naveli su sindikati liječnika.

Pregovori su počeli zašto štrajk traje?

Kolegama poručuju da se bore za svoja prava, jer na to imaju pravo, ali su im podcrtali da ne vrše pritisak na njihovo članstvo.

''Mi smo odgovorni za pacijente, trijažu i procjenu neodgodivih pregleda i nećemo svjesno ugroziti nijednog pacijenta zbog bilo kojeg razloga, a štrajka ponajmanje. Na kraju ako trenutno traju pregovori zar pregovori nisu razgovor, pokušaj da se dogovorom riješi problem, zar to nije mirni način rješavanja spora? Zar štrajk nije trebao stati za vrijeme pregovora?'', upitali su sindikati liječnika, kolege iz sindikata zdravstvenih radnika.

Sindikati: Dr. Pehar napao našeg člana

Podsjetimo, na stranici sindikata SKB Mostar jučer je objavljeno da je došlo do incidenta i verbalnog napada liječnika Hrvoja Pehara na predsjednika sindikata i člana štrajkačkog odbora.

''Dana 23.2.2021. oko 9:30h u SKB Mostar ispred očne ambulante došlo do incidenta sa dr Hrvojem Peharom koji je verbalno pred mnoštvom pacijenata napao predsjednika sindikata i člana štrajkačkog odbora koji su obilazili ambulante i kontrolirali provođenje štrajka. Doktor Pehar je nakon što su se predstavnici sindikata obratili medicinskoj sestri članici sindikata koja je radila u očnoj ambulanti počeo neprimjereno vikati na našeg predsjednika i još jednog člana štrajkačkog odbora povišenim tonom i istima zaprijetio da će srediti otkaz ako se citiramo jos jednom pojavimo ispred njegove ambulante kraj citata. Doktor Pehar je izašao iz ambulante i na hodniku pred pacijentima koji su čekali na pregled prijetio i fizičikim obračunom, te je rekao i da više nikad ne smijemo doći pred njegovu ambulantu i da "brišemo odavde", naveli su između ostalog na stranici.

Ove izjave komentirao je za Bljesak.info i i liječnik Hrvoje Pehar iz Klinike za očne bolesti SKB Mostar, ističući kako nitko osim liječnika ne može reći koji je slučaj hitan, a koji ne.

Dr. Pehar: Liječnici odlučuju o hitnim slučajevima

''Vezano za današnju situaciju, meni nepoznata osoba u civilnoj odjeći (navodno medicinski tehničar) je u više navrata pokušao odgoditi preglede za pacijente za koje smatram da su trebali danas biti pregledani te sam morao reagirati. Podsjećam vas, medicinska sestra/tehničar nije ovlašten, a niti nadležan odlučivati što je hitno jer to može samo liječnik. U slučaju bilo kakvih eventualno negativnih posljedica za pacijentovo zdravlje, odgovornost snosi isključivo liječnik'', naveo je Pehar. Kaže da su obavijestili štrajkački odbor Sindikata, da unutar svake Klinike SKB Mostar imenovana je trijažna služba sa popisom najiskusnijih liječnika koji procjenjuju koja su to stanja koja mogu dovesti do ugroze stanja pacijenta.

''Ispred Klinike za očne bolesti, pored još tri liječnika, imenovan sam i ja u navedenu službu. Smatram da sam postupio potpuno ispravno, a tome svjedoči zadovoljstvo i podrška preko 20-ak pacijenata koji su bili u čekaonici'', naveo je Pehar.

Sindikat: Nismo se obraćali doktoru, niti prekidali preglede

Sindikat zdravstvenih radnika, nakon medijskog istupa doktora Pehara je na svojoj stranici napisao kako se ni u jednom trenutku njihov kolega nije obratio doktoru, niti je pokušao prekinuti i ometati preglede, kako navodi dr. Pehar.

''Pozvao je kolegicu da izađe i da porazgovara s njom, na sami spomen da je kolega iz štrajkačkog odbora dr. Pehar je napao kolegu i počeo se derati i verbalno vrijeđati ne dopuštajući sestri da izađe iz ambulante. Sve ovo mogu potvrditi i pacijenti koji su bili na pregledu i oni koji su čekali u hodniku na pregled'', naveli su sindikati zdravstva.

Kopirati
Drag cursor here to close