Kompetencije

Simpozij u Mostaru: Medicinske sestre traže bolje zakonodavstvo

''Ono što radimo, moramo imati zapisano i imati u pravnim aktima. To će nas štititi, iskazivati potrebe o broju uposlenih sestara, potrebi istih te vrednovati naš rad'',kazala je Lončar.
Lifestyle / Zdravlje | 26. 09. 2019. u 12:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Temelj rada medicinskih sestara mora biti kompetencija, Bosna i Hercegovina ima oko 23 tisuće medicinskih sestara općeg smjera, a nemamo akte ni legislativu'', kazala je Zdravka Lončar, predsjednica Organizacijskog odbora i glavna sestra SKB Mostar, na svečanom otvorenju sedmog simpozija medicinskih sestara/tehničara s međunarodnim sudjelovanjem na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Tema ovogodišnjeg simpozija je ''Kompetencije medicinskih sestara/tehničara", a organizatori su Sveučilišna klinička bolnica Mostar i Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru. 

Problemi za odlazak u inozemstvo

Lončar je poručila kako problem nepostojanja akata i legislative nije problem za javnost, već za sestre koje teže da imaju nekakvu osnovu.

''Organizirali smo simpozij upravo iz tog razloga, te pozvali ljude iz drugih zemalja koji imaju određena iskustva i kompetencije'', kazala je Lončar.

Navela je kako u današnjoj situaciji, sestre koje imaju veliko iskustvo, znanje i vještine, zbog nepostojanja legislative ne mogu raditi primjerice u Njemačkoj.

''Zbog toga ono što radimo, moramo imati zapisano i imati u pravnim aktima. To će nas štititi, iskazivati potrebe o broju uposlenih sestara, potrebi istih te vrednovati naš rad'', zaključila je Lončar.

Sigurnost

Predsjednica Udruženja medicinskih sestara, tehničara i babica Republike Srpske Živana Vuković-Kostić osvrnula se na situaciju medicinskih sestara u RS-u koje, također, nemaju definirane kompetencije iako je upravo njihovo udruženje napravilo dokument sa kompetencijama.

''U tom dokumentu smo podijelili što rade sestre s određenim stupnjem obrazovanja, no taj akt nije zaživio'', kazala je Vuković-Kostić.

Foto: Bljesak.info / Detalj s otvaranja simpozija

Navela je da je važno za sestre da znaju koja je njihova uloga, intervencije i za što su odgovorne.

Glavni tehničar klinike u Aachenu u Njemačkoj, Jozo Petrović, podsjetio je kako u Njemačkoj, koju svi gledaju kao ''obećanu zemlju'', cijela situacija nije regulirana iako su kompetencije uređene Zakonom o školstvu.

Foto: Bljesak.info / Detalj s otvaranja simpozija

''Mislim da je rad u svim ustanovama isti. Naš posao se svodi na to da pomognemo bolesnicima. Jedina razlika je to što ljudi teže ka sigurnosti, koja postoji u nekoj zemlji koja je organizirana'', kazao je Petrović.

Na ovogodišnjei simpozij  ''Kompetencije medicinskih sestara/tehničara" najavljen je dolazak preko 500 medicinskih sestara/tehničara iz BiH i šire regije.

Kopirati
Drag cursor here to close