Kampanja

Siječanj o 'Jednom Zdravlju'

U kampanju su se uključili i zagovornici "Jednog Zdravlja" diljem svijeta, a među njima i zagovornici ovog pristupa u Bosni i Hercegovini (BiH).
Lifestyle / Zdravlje | 08. 01. 2021. u 11:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kampanju Mjesec podizanja svijesti o "Jednom Zdravlju" pokrenule su posljednjeg dana 2019. godine na društvenim mrežama organizacije "One Health Commission" i "Louisiana One Health in Action".

Zamišljena je kao odgovor na Rezoluciju američkog senata S. 462 kojom je siječanj 2020. proglašen Nacionalnim mjesecom zagovaranja "Jednog Zdravlja" u SAD-u ("One Health Awareness Month").

U kampanju su se uključili i zagovornici "Jednog Zdravlja" diljem svijeta, a među njima i zagovornici ovog pristupa u Bosni i Hercegovini (BiH).

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) prva je zdravstvena institucija u BiH, koja posluje i djeluje po principima "Jednog zdravlja", odnosno objedinjuje stručni kadar i implementira djelatnost iz oblasti zaštite ljudi, životinja i bilja, zajedno i uvezano, jer su oni tako povezani i u prirodi, saopćeno je.

"Jedno zdravlje" ("One Health") je pristup organizaciji i funkcioniranju zdravstvenog sustava, na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i globalnoj razini, kako bi se postiglo optimalno zdravlje i dobrobit svih ljudi, životinja, biljaka i zajedničkog im okoliša, prepoznajući njihove neraskidive međusobne veze.

Da bi učinkovito identificirali, odgovorili i spriječili izbijanje i širenje zoonoza, kao i probleme sa sigurnošću hrane, epidemiološki podaci i informacije od laboratorija bi trebalo da se podijele među različitim sektorima.

Vladini dužnosnici, istraživači i radnici u različitim sektorima na lokalnom, nacionalnoj, regionalnoj i globalnoj razini trebali bi sprovesti zajednički odgovor na svaku zdravstvenu prijetnju.

''Oblasti koje hitno trebaju pristup "Jednom Zdravlju" na svim razinama akademske zajednice, vlasti, politike, industrije i istraživanja, zbog neraskidive međusobne povezanosti zdravlja ljudi, životinja, biljaka i okoliša su veza između ljudi i životinja, stručno obrazovanje i obuka slijedeće generacije profesionalaca "Jednog Zdravlja", istraživanje, osiguranje sigurnog snabdijevanja hranom i vodom visokog kvaliteta - dostupne i jeftine, poljoprivredna proizvodnja i upotreba zemljišta - zdravlje tla, prirodni resursi i konzervacija, te nadzor nad bolesti, prevencija i odgovor, kako infektivnih tako i hroničnih bolesti'' - saopćeno je.

Planovi zdravstvenih institucija diljem svijeta je da se svakodnevno daju informacije kao što su značaj pristupa "Jednog Zdravlja", te povezanosti ovog pristupa u rješavanju antimikrobne rezistencije, gubitka biološke raznolikosti, klimatskim promjenama, značaju istraživačkih otkrića napravljenih pomoću pristupa "Jednog Zdravlja", ekonomskim koristima ovog koncepta, i kroničnim bolestima.

Kopirati
Drag cursor here to close