Bol, ospi, neugodan miris...

Signale koje nam pazusi šalju treba shvatiti ozbiljno

područje pazuha itekako je bitno te također nagovještava određena zdravstvena stanja.
Lifestyle / Zdravlje | 11. 10. 2018. u 17:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako godine idu sve veću pažnju obraćamo na signale koje nam tijelo šalje, ali i dalje nerijetko zanemarujemo mala područja tijela, poput pazuha. No, područje pazuha itekako je bitno te također nagovještava određena zdravstvena stanja.

Na ovu listu simptoma se treba, kažu stručnjaci, obratiti posebna pažnja.

  1. Neugodan miris čak i nakon tuširanja

Neugodan miris ispod pazuha je prirodna pojava. Međutim, svi znamo kako s tim izaći na kraj, redovito tuširanje i dezodorans. Međutim, ako miris pazuha postane konstantan i jak, to je prvi znak da imate potencijalne zdravstvene probleme.

Neobičan miris koji se ne može ukloniti čak ni nakon tuširanja može biti signal hormonalnog disbalansa i poremećaja štitnjače. Ako ovaj miris podsjeća na miris 'pokvarenog voća' ili 'laka za nokte', onda bi to mogao biti znak ketoacidoze (tijelo ne može metabolizirati šećer).

  1. Svrbež

Svrbež oko pazuha nakon brijanja je normalan zbog rasta novih dlačica. Ali, ako ne prestaje, to je još jedan signal da u vašem tijelu nešto nije u redu.

Crvene točkice se obično pojavljuju zajedno s ovakvim svrbežom i postoji mogućnost da je riječ o gljivicama.

  1. Osip

U području pazuha je uvijek prilično toplo i vlažno, a to stvara savršeno okruženje za reprodukciju različitih gljivičnih infekcija. Ako primijetite crvenilo, svrbež i osip najbolje je da posjetite dermatologa. Ovakve kožne reakcije mogu biti zbog trenja odjeće ili alergija.

  1. Bol

Bol ispod pazuha nije razlog da odmah idete kod doktora. Ona se može pojaviti nakon napornog treninga ili nošenja teških stvari. U takvim slučajevima, bol je privremena. Međutim, ako bol traje dugo (nekoliko dana), nemojte to ignorirati, piše Živim.hr.

  1. Kvržice

Limfni čvorovi koji se nalaze u pazuhu su potpuno nevidljivi. Ali, ako slučajno zapazite neku vrstu grudica i oticanja, to signalizira činjenicu da se limfni čvorovi sami pokušavaju suočiti s nekom novonastalom infekcijom. Situacija bi se brzo trebala normalizirati, ali ako su kvržice i dalje tu, čak i nakon tjedan dana, posjetite liječnika.

  1. Pretjerano znojenje

Ako sjedite, hodate ili spavate ne biste se trebali puno znojiti. Ako liječnici ne mogu pronaći uzrok vašeg prekomjernog znojenja, možda imate hiperhidrozu kod koje znojenje može biti tako intenzivno (i ničim izazvano) da utječe na normalno funkcioniranje u svakodnevnom životu. Potražite pomoć jer za taj problem postoje razna rješenja, od kirurških zahvata ili botoksa do antiperspiranta koji se izdaju na liječnički recept.

Kopirati
Drag cursor here to close