SKB Mostar

Šesti simpozij medicinskih sestara/tehničara otvoren u Mostaru

Dvodnevni simpozij u Mostaru podijeljen je u četiri sesije.
Lifestyle / Zdravlje | 27. 09. 2018. u 14:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šesti simpozij medicinskih sestara/tehničara s međunarodnim sudjelovanjem održava se u Mostaru 27. i 28. rujna, u organizaciji Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar i Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru.

Preko 300 medicinskih sestara i dugih zdravstvenih stručnjaka iz Mostara, BiH i regije, sudjeluje na dvodnevnom skupu koji ove godine za temu ima "Istraživanje u sestrinstvu - izazov i(li) preduvjet suvremenog sestrinstva".

''Mi svi težimo nečemu što trenutno nije u našem sustavu zdravstva, a to je da sestra preuzme ulogu kroz pisanu medicinsku sestrinsku dokumentaciju, da može evaluirati svoj rad, analizirati i raditi na njegovu poboljšanju'', kazala je novinarima glavna sestra SKB-a Mostar Zdravka Lončar.

Naglasila je kako se na SKB Mostar vodi sestrinska dokumentacija pojedinačno po odjelima čime se malim koracima ide ka profesionalizmu čemu doprinose i simpoziji koji se održavaju svake godine s ciljem unaprjeđenja sestrinstva.

Na simpoziju sudjeluje i glavna sestra Kliničkog bolničkog centra Zagreb Marija Orlić Šumić koja je kazala kako Republika Hrvatska dugi niz godina ima sestrinsku dokumentaciju te kako je zdravstvena njega profesionalna djelatnost temeljena na obrazovanju, a KBC Zagreb nastoji napraviti što više profesionalizma.

Istaknula je jako dobru suradnju dviju zdravstvenih ustanova u Mostaru i Zagrebu na svim razinama, od liječenja do transporta bolesnika, kao i edukacije te dodala kako će uvijek rado dolaziti u Mostar kako bi podržala mostarsku bolnicu i sve kolege da budu još bolje u svemu što rade.

Umirovljena glavna sestra Kliničkog bolničkog centra Split Marija Županović naglasila je kako sestrinstvo nije samo zanimanje i profesija nego i poziv, te se osvrnula na svoje dugogodišnje iskustvo u sestrinstvu, posebice u ratnom razdoblju kada je u Splitu pomagala ranjenicima i bolesnicima iz Bosne i Hercegovine.

''Trenutno obrađujem ratnu dokumentaciju koja je jako obimna i koja govori o svakom proživljenom danu, a koja će se zvati statistika s imenom i prezimenom'', kazala je, te dodala kako je obrada podataka u tijeku i trenutno ne može govoriti o ukupnom broju ranjenih i bolesnih iz BiH koji su se liječili u Hrvatskoj, ali da je brojka jako velika.

Govoreći o stanju u sestrinstvu, kazala je kako je danas sestra profesionalac, a do jučer to nije mogla biti.

''Ona se danas može školovati kao i sve druge profesije. Prije je sestra bila 'Katica za sve', a danas ona to nije jer ona radi strogo definirane stvari'', naglasila je Županović.

Dvodnevni simpozij u Mostaru podijeljen je u četiri sesije. Među ostalima, riječi će biti o sigurnosti bolesnika u procesu zdravstvene njege, novim spoznajama i kvaliteti zdravstvene njege, implementaciji sestrinskih dostignuća putem medija, te utjecaju religioznosti na prosocijalnost medicinskih sestara.

Kopirati
Drag cursor here to close