Senzori

U borbi s dijabetesom i Vladom Federacije

Inicijativu “Za život s manje boli” pokrenuli su roditelji, a u Parlament uputila federalna zastupnica Alma Kratina. To bi značilo osiguranje senzora na teret zdravstvenog fonda i bolju kvalitetu života djece.
Lifestyle / Zdravlje | 02. 05. 2019. u 08:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Roditelji djece oboljele od dijabetesa, koji su na inzulinu, pokrenuli su inicijativu s ciljem osiguranja senzora za mjerenje šećera na teret zdravstvenih fondova. Senzori bi za djecu značili manje uboda i boli, a vrijednost šećera mogla bi se očitati aparatićem ili mobilnim telefonom. Iako je Federalna vlada prošlog tjedna odbila ovu inicijativu, roditelji i pojedini federalni parlamnetraci tvrde - neće dozvoliti da život djece zavisi od volje vlasti, navodi Federalna televizija.

Pročitajte još

Inicijativu “Za život s manje boli” pokrenuli su roditelji, a u Parlament uputila federalna zastupnica Alma Kratina. To bi značilo osiguranje senzora na teret zdravstvenog fonda i bolju kvalitetu života djece.

''Dijete koje ima libre senzor ubode se samo jednom u 15 dana, a moj Kenan se ubode za 15 dana najmanje 100 puta. Spomenut ću 10-mjesečnu bebu koja se trenutno nalazi u KCUS, zamislite bol te majke koja očekuje da to dijete svaki čas padne u komu, jer ona ne zna koliki joj je šećer, a malo je da je ubode svako pola sata, izračunajte koliko je to uboda. Taj libre senzor bi značio život za to dijete'', rekla je majka Amina Memišević.

Naime, prošlog je tjedna Vlada FBiH odbila ovakvu inicijativu. Obrazloženje: pomagala nisu registrirana u Agenciji za lijekove BiH i ne postoji firma u BiH koja bi taj proces mogla pokrenuti.

Polovinom sljedeće godine namjerava u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH pokrenuti proces upisa senzora u Registar medicinskih sredstava za tržište BiH. Nakon provedene procedure i upisa u registar Zavod zdravstvenog osiguranja može procijeniti potrebna novčana sredstva i pronaći način za njihovo osiguranje s ciljem nabavke senzora.

FTV je objavila kako pojedini roditelji tvrde da senzori dolaze na tržište BiH. Jedan proizvođač predao je dokumente u državnu Agenciju za lijekove i sljedećih dana bi trebalo biti završeno registriranje. To će značiti vraćanje procedure na početak i ponovno upućivanje k Vladi. Onog trenutka kada bude registriran, onda se moraju osigurati i sredstva. Jedan od načina, tvrdi federalna zastupnica Alma Kratina, jeste rebalans proračuna.

Video: Senzori za mjerenje šećera značili bi manje uboda i boli za djecu


''Ovo je jedna u nizu situacija koje se mogu uraditi jer iz federalnog fonda Ministarrsvo osigurava trakice za djecu oboljelu od dijabetesa i to je značajan iznos. Ako bismo ta sredatva preusmjerili na senzore, dva senzora su mjesečno potrebna djeci, mislim da bismo napravili pravu stvar'', ističe Kratina.

Kopirati
Drag cursor here to close