Potragu za cjepivom

Sedam i pol milijardi eura za cjepivo protiv koronavirusa

Globalni savez protiv koronavirusa postigao je zacrtani cilj: na donatorskoj konferenciji više od 40 zemalja, organizacija i pojedinaca obećali su 7,4 milijarde eura za potragu za cjepivom i lijekovima
Lifestyle / Zdravlje | 05. 05. 2020. u 18:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Početna svota za globalnu potragu za cjepivom protiv koronavirusa je tu. EU je na donatorskoj konferenciji prikupio nešto manje od sedam i pol milijardi eura. Velik dio su donirale Francuska i Njemačka.

Globalni savez protiv koronavirusa postigao je zacrtani cilj: na donatorskoj konferenciji više od 40 zemalja, organizacija i pojedinaca obećali su 7,4 milijarde eura za potragu za cjepivom i lijekovima. „Svijet se ujedinio protiv koronavirusa i svijet će pobijediti", rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

I sama Europska komisija je dala velik doprinos i donirala milijardu eura. Njemačka kancelarka Angela Merkel je obećala da će Njemačka sudjelovati s 525 milijuna eura. Naglasila je da je „konferencija signal nade u ovim tako teškim vremenima“. Francuska je također donirala pola milijarde eura i pripada među najveće donatore. „Ako bi svatko radio za samo za sebe, to bi bila velika greška", rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron i naglasio da bi buduće cjepivo moralo biti na opće dobro cijeloga svijeta. „Utrka s vremenom je počela.“

Sljedeća velika svota stigla je iz Velike Britanije (preračunato oko 442 milijuna eura) i Kanade (780 milijuna eura). Bill i Melinda Gates su donirali 100, a Italija 140 milijuna eura.

7,5 milijardi je tek početak

Cilj ove inicijative je da se sve snage ujedine u istraživanju cjepiva, lijekova i testova i da sve zemlje imaju koristi od nje, uključujući i one najsiromašnije. Von der Leyen je, međutim, dala do znanja da će idućih tjedana i mjeseci biti potrebno još novca. „Današnji sprint bio je fantastičan start jednog maratona“, rekla je predsjednica Europske komisije. I glavni tajnik UN-a Antonio Guterres je naglasio da će biti potrebno puno više novca. „Kako bi se doprlo do svih bit će potrebno vjerojatno pet puta tolika svota."

Stručnjaci procjenjuju da ovih sedam i pol milijardi eura pokrivaju samo početak: četiri milijarde za istraživanje cjepiva, dvije za liječenje i milijardu i pol eura za testiranje na koronavirus.

I njemačke tvrtke rade na cjepivu

Tvrtke širom svijeta pod velikim pritiskom rade na dobivanju cjepiva protiv koronavirusa. Tako i u Njemačkoj. Prva tvrtka koja je dobila dozvolu da cjepivo, koje je sama razvila, testira na ljudima je BioNTech iz Mainza. Tibinški CureVac, koji sa 75 milijuna eura podupire EU, svoje cjepivo će početkom ljeta pripremiti za klinička testiranja. Američki koncern Moderna je sredinom ožujka već krenuo s prvim kliničkim testiranjima širom svijeta.

Trump sa svojim programom

Domaćini konferencije su pored EU-a bili i Njemačka, Francuska, Italija, Španjolska, Velika Britanija i Saudijska Arabija. Kao partneri su bili Svjetska zdravstvena organizacija, Zaklada Billa i Melinde Gates, Savez za cjepiva Gavi i Svjetska banka.

Rusija, SAD i Kina nisu sudjelovali na konferenciji. Američki predsjednik Donald Trump je nedavno vrlo oštro kritizirao Svjetsku zdravstvenu organizaciju i pod nazivom „Operation Warp Speed“ započeo svoj vlastiti program za što brži razvoj cjepiva, prenosi DW.

Kopirati
Drag cursor here to close