Naša borba s Covidom

Rusko i kinesko cjepivo postaje sve izglednija opcija za bh. građane

Odugovlačenje s nabavkom cjepiva postalo je u BiH političko pitanje. Stručnjake po pitanju nabavke cjepivo protiv Covid 19 nitko nije konzultirao.
Lifestyle / Zdravlje | 07. 01. 2021. u 08:18 Bljesak.info
Ruska i kineska vakcina protiv koronavirusa sve izglednija opcija za građane BiH

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusko i kinesko cjepivo protiv koronavirusa postaje sve izglednija opcija za građane Bosne i Hercegovine. Iz Instituta za javno zdravstvo RS kažu da će prve doze ruskog cjepiva stići do kraja siječnja. Vladi Federacije BiH ponuđeno je kinesko cjepivo Sinofarm. Ipak, u Federaciji je nejasno tko će preuzeti odgovornost i direktno pregovarati s proizvođačem cjepiva.

Još uvijek je neizvjesno kako će Federacija odgovoriti na pismo namjere kineske kompanije Sinofarm. Trenutačno niti jedna institucija ne želi preuzeti odgovornost za nabavku cjepiva, odnosno direktne pregovore s dobavljačem. Stav Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH nismo dobili, a iz Ministarstva zdravstva Pismo namjere komentiraju ovako, prenosi BHRT.

„Federalno ministarstvo zdravstva nema zakonske mogućnosti za direktne pregovore s proizvođačima i nabavku cjepiva. Podsjećamo da se Federacija BiH putem Ministarstva civilnih poslova BiH uključila u nabavku cjepiva putem COVAX mehanizma, te je putem Ministarstva civilnih poslova BiH, također iskazala potrebe za nabavku cjepiva i putem EU mehanizma nabavke“, priopćeno je iz Federalnog ministarstva zdravstva.

U RS-u cjepivo stiže već krajem siječnja kada će i početi cijepljenje građana i u ovom entitetu. S proizvođačem se pregovaralo direktno jer, kako kažu iz Insitiuta, nije potrebna suglasnost državnih institucija.

„Što se tiče nabavke samog  ruskog cjepiva, mi čekamo da do kraja siječnja završimo proceduru same nabavke, a samim tim i sukcesivne isporuke prvih 200 tisuća doza za 100 tisuća stanovnika. Vjerojatno će i još jedan dio biti u idućem razdoblju. Kada nama dođe cjepivo mi ćemo istog trenutka početi s cijepljenjem kada se ispoštuje sva procedura koja je neophodna u skladu sa zakonom. Plan cijepljenja je već spreman da možemo cijepiti populaciju kojoj je namijenjen“, prenosi Branislav Zeljković, ravnatelj Instituta za javno zdravstvo

Za nabavku cjepiva nadležna isključivo entitetska ministarstva zdravstva i Odjel za zdravstvo Brčko distrikta, poručili su iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Nitko i ništa ne stoji na putu entitetima da samostalno nabave sve što je neophodno za borbu protiv pandemije pa tako niti da nabave cjepiva. Skrb o žiteljima entiteta bi u ovom trenutku morao biti njihov prioritet.

Odugovlačenje s nabavkom cjepiva postalo je u BiH političko pitanje. Stručnjake po pitanju nabavke cjepivo protiv Covid 19 nitko nije konzultirao.

„Mene za ovu godinu dana, ja sam predsjednik krovne organizacije imunologa BiH, nitko nije kontaktirao. Niti mene niti kolege iz imunologije nikada nije nitko kontaktirao. Tko donosi odluke, kakve donosi odluke, koji su to stručnjaci, govorim za imunologiju, za druge oblasti ne govorim, ali nas imunologe nije nas konzultirao. Tako nije u svijetu. Tamo je sve suprotno i znanost se sluša, struka se sluša i zato imaju puno bolje rezultate nego mi“, kazao je Jasenko Karamehić, imunolog

„Dogoditi će se situacija u kojoj će okolne države cijepiti većinu ili dovoljan broj svojih stanovnika i jednostavno neće dozvoliti ljudima koji nemaju ovjeru o cijepljenju da dođu u njihovu državu. Ljudi neće moći prelaziti granicu, već postoji prilično veliki broj aviokompanija koje su izjavile da neće dozvoliti ljudima bez potvrde o cijepljenju da koriste usluge njihove kompanije, znači neće moći letjeti, tako da će naš narod ostati zatvoren u granicama svoje države“, objašnjava Branislav Rihtman, mikrobiolog.

Bosna i Hercegovina u svemu kasni za Europom, ali u nabavci cjepiva to se nije smjelo dogoditi jer je to od općeg značaja. Ovako, građani ostaju u redu za povratak normalnom životu.

Kopirati
Drag cursor here to close