Stiže

RS izdvaja više od 15 milijuna KM za ruska cjepiva

Prvi kontigent ruskog cjepiva za Republiku Srpsku, stigao je danas na aerodrom u Sarajevo, a Šeranić je naveo da je riječ o 2.000 doza potrebnih za cijepljenje 1.000 osoba.
Lifestyle / Zdravlje | 01. 02. 2021. u 19:44 Bljesak.info
Prva količina ruske vakcine “Sputnjik V” stigla u BiH

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvi kontingent ruskih cjepiva ''Sputnik V'' stigao je na Sarajevski aerodrom. Riječ je o manjoj količini cjepiva od dvije tisuće doza, koje su namijenjene za Republiku Srpsku.

U tijeku je carinski postupak, nakon čega će cjepiva biti upućene u Agenciju za lijekove Bosne i Hercegovine, radi provjera i procedura. Prema najavama vakcinacija bi trebala početi u drugoj polovici veljače.

Republički stožer za izvanredne situacije dao je suglasnost da se izdvoji više od 15 milijuna KM za nabavku ruskog cjepiva za potrebe cijepljenja 200.000 građana u Republici Srpskoj, izjavio je republički ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

Prvi kontigent ruskog cjepiva za Republiku Srpsku, stigao je danas na aerodrom u Sarajevo, a Šeranić je naveo da je riječ o 2.000 doza potrebnih za cijepljenje 1.000 osoba.

''Uobičajeno je da se uvijek prvo šalje manji kontingent cjepiva, jer moramo proći određene procedure kada je u pitanju uvoz cjepiva. Potrebno je da se odradi kontrola kvaliteta serije, tako da će određene količine biti distribuirane Agenciji za lijekove BiH'', rekao je Šeranić na konferenciji za novinare u Banja Luci.

Nakon toga, dodao je on, moguće je raditi u skladu sa planom Instituta za javno zdarvstvo i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

''Prioritetna grupa za cijepljenje su zdravstveni radnici u covid odjeljenjima, jer su u najvećem riziku. Sljedeća količina ruskog cjepiva za cijepljenje 100.000 osoba bi trebala da stigne u drugoj polovici veljače, dok je sljedeća količina planirana za ožujak'', naveo je Šeranić.

Šeranić je rekao da je posebno važno da RS ima osigurane sve kapacitete za čuvanje cjepiva, da se kvaliteta cjepiva ne dovede u pitanje, te pojasnio da se rusko cjepivo čuva na temperaturi od minus 20 stupnjeva i da se nakon odmrzavanja treba upotrijebi u roku od dva sata.

Šeranić je objasnio da će se cjepivo čuvati u Institutu za javno zdravstvo, te da će neposredno prije cijepljenja, u transportnim frižiderima, biti dostavljana zdravstvenim ustanovama, gdje će se cijepiti zdravstveni radnici na covid odjeljenjima.

Prema njegovim riječima, Institut će u suradnji sa kompanijom “M:tel” omogućiti aktiviranje kol-centra, posredstvom kojeg će građani moći da se prijave za cijepljenje i dobiju sve potrebne informacije.

Šeranić je naglasio da sve preporučene mjere u Republici Srpskoj ostaju na snazi do 21. veljače.

On je naveo da je trenutna epidemiološka situacija, bez obzira na određenu stabilizaciju u siječnju, i dalje nepovoljna.

Šeranić je rekao da će Institutu biti upućeno 5.000 PCR testova, koje je donirala jedna kineska kompanija.

Ovaj prvi kontigent bio je izvanredna molba Predstavništva RS u Moskvi, da jedna količina cjepiva mimo onih naručenih za 100.000 osoba, dođe ranije u RS.

Kopirati
Drag cursor here to close