Što Federacija čeka?

RS će do prosinca znati koliko je daleko od kolektivnog imuniteta

Danas službeno počinje sa serološkim testiranjima.
Lifestyle / Zdravlje | 02. 11. 2020. u 11:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Republika Srpska danas i službeno počinje sa serološkim testiranjima, a prvi rezultati se očekuju krajem studenog, početkom prosinca. Potvrdio je ovo za BUKU Dejan Bokonjić, dekan Medicinskog fakulteta u Foči.

"Stigla su antitijela i sva potrebna oprema, a danas smo počeli sa svim završnim radnjama. Za početak smo uzeli jednu obitelj, da vidimo kako sve funkcionira i da provjerimo kojom sve to brzinom ide kako uzimanje krvi, popunjavanje ankete, da bi se što bolje organiziralo. Prve obitelji, za koje nam već pristižu imena, bi mogli krenuti pozivati do kraja tjedna”, istaknuo je Bokonjić i ovom prilikom pozvao sve građane Republike Srpske, da se odazovu pozivu ukoliko ga dobiju.

“Pozivam ljude da ne bježe od ove studije, od toga ovisi brzina kojom ćemo dobiti rezultate i na kraju krajeva i konačan zaključak koliko smo daleko od kolektivnog imuniteta”, naglasio je Bokonjić, pojašnjavajući da je riječ je o slučajnom uzorku, tako da se na testiranje nitko ne može javiti, a odabir se vrši na osnovu listi obiteljskih liječnika, slučajnim odabirom u različitim općinama i gradovima. Testira se cijela obitelj, a ako ista ne želi sudjelovati, uzima se prva iduća.

Samo uzimanje uzorka nije komplicirano, niti bolno, a traje koliko i uzorkovanje krvi za bilo koju drugu uobičajenu potrebu.

Prvi rezultati seroloških testiranja bi trebali biti poznati krajem studenog, početkom prosinca, kaže Bokonjić.

Serološka testiranja koja su do sada provedena u nekoliko zemalja pokazuju da je broj zaraženih mnogo veći nego se mislilo, što je jako dobra vijest jer znači da je smrtnost od COVIDA-19 daleko manja.

Serološkim testovima, piše američka Agencija za hranu i lijekove FDA, mjeri se količina antitijela ili proteina prisutnih u krvi kada tijelo reagira na specifičnu infekciju, poput Covida-19. Drugim riječima, test otkriva imunološki odgovor tijela na infekciju uzrokovanu virusom, a ne sam virus.

U ranim danima infekcije, kada imunološki odgovor tijela još uvijek raste, antitijela se neće otkriti. To ograničava učinkovitost testa za dijagnosticiranje Covida-19 i zato se ne bi trebao koristiti kao jedina osnova za dijagnozu Covida-19.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close