Zaraženi

BiH: 62 nova slučaja koronavirusa, 3 osobe preminule

''Osnovna stvar je sprječavanje okupljanja ljudi, jer je jedna osoba dovoljna da se zaraze'' - rekla je ona i dodala da se virus sada širi brže nego ranije
Lifestyle / Zdravlje | 06. 07. 2020. u 12:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata u Federaciji BiH testirano je 688 uzoraka, od kojih je 46 pozitivnih na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskom (19), Zeničko-dobojskom (5), Srednjobosanskom (1), Unsko-sanskom (1), Bosansko-podrinjskom (3) i Kantonu Sarajevo (17).

U Federaciji BiH do sada su testirana 61.222 uzorka, a COVID-19 je potvrđen kod 2.814 osoba. Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavilo se 1197 pacijenata, šest pacijenata oporavilo se u protekla 24 sata, piše N1.

Trenutno je aktivno 1556 slučajeva-oboljelih od COVID-19, a do sada je zabilježen 61 smrtni slučaj.

U posljednja 24 sata zabilježen je jedan smrtni slučaj, radi se o ženskoj osobi iz Banovića (1951.).

''Neophodan je maksimalan oprez i da jedni druge podstičemo na odgovorno ponašanje. U vremenu pred nama potrebno je da se svi posvetimo provođenju mjera osobne zaštite i da se poslodavci i uposleni pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima kako bi se spriječilo širenje virusa i porast broja oboljelih. Držanje distance i izbjegavanje rukovanja i grljenja, izbjegavanje okupljanja, nošenje maski u zatvorenom javnom prostoru te ukoliko na otvorenom nije moguće održati distancu od dva metra, često i temeljito pranje ruku, održavanje osobne higijene i higijene prostora mjere su kojima možemo postići mnogo na sprječavanju širenja virusa”, poručuju iz Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

U Republici Srpskoj su u protekla 24 sata testirana 134 uzorka, a infekcija koronavirusa potvrđena je kod 16 osoba, dok su prijavljena dva smrtna slučaja - potvrdila je doktorica Jela Aćimović, specijalistica epidemiologije u Institutu za javno zdravstvo RS.

Istaknula je da je u tom bh. entitetu do sada evidentirano 2.609 pozitivnih osoba na koronavirus, a od toga 1.380 je oporavljeno, a zabilježen je 131 smrtni slučaj.

''U protekla 24 sata imali smo dva smrtna slučaja, od kojih je jedna osoba od 41 godinu'' - rekla je Aćimović na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

U bolnicama u RS se liječe 122 osobe, a pet je na respiratorima.

Aćimović je upozorila da je porast oboljelih u zadnje vrijeme prisutan kod mlađih, radno-sposobnih osoba, a određen procenat njih ima i teže simptome, zbog čega je ponovo pozvala da se poštivaju mjere suzbijanja širenja koronavirusa, kako se ne bi išlo u njihovo pooštravanje.

''Osnovna stvar je sprječavanje okupljanja ljudi, jer je jedna osoba dovoljna da se zaraze'' - rekla je ona i dodala da se virus sada širi brže nego ranije, navodi Fena.

I vršitelj dužnоsti dirеktоrа Institutа zа јаvnо zdrаvstvо RS Brаnislаv Zеljkоvić je također upozorio da je u proteklih sedam dana u tom bh. entitetu prisutno pogoršanje kada je u pitanju epidemiološka situacija, posebno u pojedinim lokalnim zajednicama.

''Ponovno apeliramo da se poštuju propisane epidemiološke mjere, kako ne bi bile ponovo primjenjene restriktivne mjere, posebno u poslovnim subjektima, te tijekom okupljanja i druženja'' – kazao je Zeljković.

Kazao je da nemaju dovoljno podataka kako bi se potvrdila tvrdnja da se virus korona prenosi vazduhom, već da se radi o kapljičnoj infekciji.

Kopirati
Drag cursor here to close