Kako do glatkih stopala

Riješite se ispucalih peta

Kako do glatkih stopala
Lifestyle / Zdravlje | 11. 06. 2019. u 14:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stiglo je sunce, temperature već u jutarnjim satima dižu vrijednosti na termometru u crveno, a slojevi odjeće postaju sve tanji. Uskačemo u kratke hlače, šoseve ili ljetne haljine i kombiniramo vesele sandale.

Gruba koža na stopalima, ispucale pete ili zadebljanja na palčevima i vanjskom dijelu tabana više ne možemo sakriti, kao što smo to mogli u zimskim mjesecima. Potrebno je pojačano njegovati kožu stopala.

Problem nije samo estetski

Ne radi se samo o tome da su naša stopala neatraktivna ako nisu njegovana, već i o zdravstvenom problemu. Ispucale pete mogu biti iznimno bolne, zadebljanja na koži mogu puknuti do živog tkiva koje često boli do te mjere da je nemoguće oslanjati se na taj dio stopala u hodu, a može doći i do infekcije, piše eljekarna24sata.hr.

Zašto nastaju zadebljanja

Nekoliko je glavnih razloga zašto se na stopalima stvara tvrda koža:

  •   Genetska predispozicija
  • Prekomjerna tjelesna težina
  • Neadekvatna i nekvalitetna obuća
  •     Nošenje visokih potpetica
  • Slaba cirkulacija
  •    Suhi zrak

Ponekad ni svakodnevna njega neće spriječiti nastajanje tvrde kože na stopalima ili njeno pucanje ako osoba ima genetsko naslijeđe i sklona je njenom stvaranju. Međutim, pravilnom njegom mogu se ublažiti posljedice nastajanja tvrde kože i mogućnost njenog pucanja svesti na minimum.

Prekomjerna tjelesna težina direktno je povezana s problemom suhih i ispucalih peta. Pritisak na stopala je jači, prokrvljenost slabija, a stanice kože ubrzano odumiru.

Isto se događa i s pretijesnom odjećom. Ona drži stopala u kalupu i ne dozvoljava im da se formiraju unutar cipele. Takav dugotrajan pritisak često dovodi do istih problema čak i da osoba inače nije sklona pojavi nakupina tvrde kože na stopalima.

Ako stopala nisu dovoljno prokrvljena, kao kod osoba koje pate od problema s cirkulacijom, stanice kože ubrzano odumiru i nastaju zadebljanja. Suhi zrak isušit će kožu, smanjiti njenu elastičnost i dovesti do istih problema.

Kako riješiti problem

Najbrže i najučinkovitije rješavanje problema je pedikura. Ona se svakako ne preporučuje raditi kod kuće niti da je radi osoba koja za to nije posebno osposobljena. Pedikura koja se radi u kozmetičkim salonima koristi se skalpelom pomoću kojeg se uklanjaju mrtve stanice kože. On mora biti sterilan i ne smije se višekratno upotrebljavati kako bi se spriječila mogućnost infekcije ili prenošenja gljivica s osobe na osobu.

Ujedno, mora se paziti i na higijenu rašpice kojom se nakon struganja mrtve kože stopala dodatno zaglađuju. Ona mora biti redovno dezinficirana.

Pedikuru se preporučuje raditi u intervalima od mjesec do mjesec i pol, ali ne i češće jer koža koja se učestalo skida skalpelom i rašpa, navikava na takve tretmane i sklonija je stvaranju zadebljanja.

Svakodnevna njega kremama

Koža cijelog tijela mora se redovito njegovati kremama ovisno o tipu kože i njenim potrebama, ali i ovisno o godišnjem dobu. Jednako tako mora se njegovati i koža stopala. Preporučuje se njihova njega masnijim kremama s posebnom namjenom baš za stopala. Osim što će omekšati zadebljanja kože, nahranit će kožu, usporiti odumiranje stanica i stvaranje novih tvrdih naslaga.

Preporučljivo je noge namakati u toploj vodi s dodatkom soli kako bi se koža omekšala i potom je nahraniti kremom. Na tržištu se nalaze i posebne kupke za stopala koje će kožu dodatno nahraniti.

Ujedno,postoje i baterijske rašpice za stopala, koje osim što štede vašu snagu jer čine sav posao za vas, dovoljno su nježne da neće oštetiti kožu, a dovoljno snažne da će učinkovito skinuti zadebljanja.

Redovitom, svakodnevnom njegom stopala značajno ćete smanjiti pojavu tvrdih naslaga na stopalima i biti spremni za ljetnu obuću.

Kopirati
Drag cursor here to close