Negativan rekord

Razina stakleničkih plinova u atmosferi ponovno rekordna

Svjetska meteorološka organizacija izvijestila je o novom negativnom rekordu – staklenički plinovi koji uzrokuju klimatske promjene u 2018. godini bili su najviši otkako je mjerenja.
Lifestyle / Zdravlje | 26. 11. 2019. u 10:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koncentracija stakleničkih plinova u Zemljinoj atmosferi ponovno je dosegla rekordne razine, objavila je u ponedjeljak Svjetska meteorološka organizacija.

Nastavak je to dugoročnog trenda koji ima značajan utjecaj na klimu našeg planeta, podizanje globalnih temperatura, sve ekstremnije vremenske uvjete, podizanje razina mora i izazivanje poremećaja u ekosustavima na tlu i u moru.

Prema podacima koji su upravo objavljeni globalna razina ugljičnog dioksida tijekom 2018. godine dosegla je 407,8 dijelova na milijun.

Godinu ranije bila je 405,5 ppm, a rast u 201u. u odnosu na 2017. godinu sličan je onome kakav je bio iz u 2017. u odnosu na 2016. godinu – viši od desetogodišnjeg prosjeka, javlja Bug.

Osim koncentracije CO2 natprosječno su porasle i razine metana i dušikovog (I) oksida. Od 1990. godine učinak stakleničkih plinova na klimu porastao je za čak 43%. 80% ovog porasta dolazi izravno od emisij3 CO2, a usporavanje rasta nije na vidiku.

Uzevši u obzir kontinuirani rast jasno je da će teško doći do smanjenja razine stakleničkih plinova u atmosferi, čak i uz sve obveze koje su preuzele zemlje potpisnice Pariškog klimatskog sporazuma.

"Zemlja je zadnji puta bilježila ovakve razine CO2 u atmosferi prije otprilike 3-5 milijuna godina. Tada su prosječne temperature bile 2-3°C, a razine mora 10-20 metara više nego danas", poručio je glavni tajnik Svjetske meteorološke organizacije Petteri Taalas.

Kopirati
Drag cursor here to close