Klimatske promjene

Toplotni valovi bit će učestaliji, intenzivniji i trajat će mnogo duže

Studija, objavljena u utorak u naučnom žurnalu PLOS Medicine pokazuje da bi globalno zagrijavanje "moglo dramatično povećati stope mortaliteta povezane s toplotnim valovima"
Lifestyle / Zdravlje | 01. 08. 2018. u 09:36 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rastuće temperature uslijed globalnog zagrijavanja značit će dramatičan porast broja smrtnih slučajeva povezanih s toplotnim valovima ukoliko vlade ne pomognu lokalnim zajednicama da se bave i adaptiraju se na klimatske promjene, sudeći po novoj studiji znanstvenika pod australskim vodstvom. 

Studija, objavljena u utorak u naučnom žurnalu PLOS Medicine pokazuje da bi globalno zagrijavanje "moglo dramatično povećati stope mortaliteta povezane s toplotnim valovima" dok bi stopa smrtnosti mogla porasti i do 2.000 posto u nekim dijelovima svijeta do 2080. 

Studija dolazi u vrijeme dok se veći dio Europe i dijelovi Azije i Sjeverne Amerike bore s rekordnim temperaturama i posljedicama teških toplotnih valova, kao i šumskih požara. 

''Budući toplotni valovi, posebno, bit će učestaliji, intenzivniji i trajat će mnogo duže'',  navodi u izjavi za javnost Yuming Guo, vodeći istraživač i pridruženi profesor na sveučilištu Monash.  

''Ukoliko ne pronađemo način da ublažimo klimatske promjene i da pomognemo ljudima da se adaptiraju na toplotne valove, doći će do velikog povećanja broja smrtnih slučaja povezanih  s vrućinama, posebno u siromašnim zemljama smještenim širom ekvatora'', kazao je Guo. 

Koautor studije Antonio Gasparrini izjavio da će "predviđene posljedice biti značajno ublažene" ukoliko se vlade budu držale sporazuma o emisiji stakleničkih plinova dogovorenoj u okviru pariškog sporazuma o klimi iz  2016. 

U najgorem scenariju, studija predviđa da bi se broj smrtnih slučajeva povezanih s toplotnim valovima mogao povećati i do 2.000 posto u Kolumbiji između 2031. i 2080. u poređenju s periodom između 1971. i 2010. 

Europske zemlje i Sjedinjene Države zabilježile bi manja povećanja takvog trenda. 

''Buduće promjene u povećanju stope mortaliteta povezanoj s toplotnim valom uveliko će zavisiti o emisiji stakleničkih gasova i adaptiranju ljudi na klimatske promjene'', zaključuje se u studiji, prenosi dpa.

Kopirati
Drag cursor here to close