Simpozij

Raste broj oboljelih od respiratornih bolesti u regiji

Simpozij je okupio eminentne stručnjake iz obiteljske medicine, specijaliste i specijalizante pulmologije, a predstavljena su i nova saznanja na polju respiratorne medicine. Simpozij je okupio eminentne stručnjake iz obiteljske medicine, specijalist
Lifestyle / Zdravlje | 16. 11. 2018. u 15:40 Fena
Raste broj oboljelih od respiratornih bolesti

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na sedmom Simpoziju o plućnim bolestima koji je upriličen u petak u Tuzli predstavljena je problematika dijagnostike i liječenja bolesti pluća, koja je veliki zdravstveni, socijalni i ekonomski problem, a sudionici su imali priliku upoznati se sa smjernicama suvremenog načina liječenja. 

Organizatori simpozija bili su Klinika za plućne bolesti Javne zdravstvene ustanove Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, Udruženje za respiratornu medicinu, Lječnička komora i Komora zdravstvenih tehničara TK. 

Simpozij je okupio eminentne stručnjake iz obiteljske medicine, specijaliste i specijalizante pulmologije, a predstavljena su i nova saznanja na polju respiratorne medicine. 

Kada su u pitanju respiratorne bolesti na području Tuzlanskog kantona, bilježi se porast kronične opstruktivne bolest, dok noviji podaci pokazuju i da od karcinoma pluća, u posljednje vrijeme, najčešće obolijevaju mlađe osobe, muškarci, mlađi čak i od 40 godina. 

Načelnik Klinike za plućne bolesti UKC Tuzla Suvad Dedić potvrdio je da se uz porast oboljelih od respiratornih oboljenja, prvenstveno kronične opstruktivne plućne bolesti, te karcinoma pluća bilježi i porast oboljelih od pneumonije, kao i upale gornjih dišnih putova. 

''Manje raste broj oboljelih od astme, ali zato postoji porast oboljelih od alergijskih bolesti gornjih dišnih putova. Na sreću imamo pad broja oboljelih od tuberkuloze od 2009. godine do danas'', dodao je Dedić. 

Sudionici simpozija iz Republike Srpske istaknuli su da se porast ovih oboljenja bilježi i na tom području, a najčešći uzroci su konzumiranje cigareta, ali i zagađeni zrak. 

Liječnik Mirko Stanetić s Klinike za plućne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Banja Luka napomenuo je da je trend porasta broja oboljelih karakterističan i za Srbiju, Hrvatsku i Crnu Goru odnosno u svim zemljama gdje nije nikada ni započeta kvalitetna kampanja borbe protiv pušenja. 

Pojasnio je da samo zemlje koje su to uradile godinama prije nas poput Švedske i Norveške imaju tek sada prve rezultate gdje dolazi do blagog pada broja oboljelih. 

''Ono što će se u sljedećem razdoblju morati voditi računa je da će i BiH morati ući u ranu detekciju karcinoma pluća s niskodoznim CT-ovima kojima raspolaže BiH. CT je najdostupnija pretraga koja postoji samo je stvar organizacije, želje i htijenja'', naglasio je Stanetić. 

I ove godine, Vlada Tuzlanskog kantona dala je podršku simpoziju "Plućne bolesti", a ministar za zdravstvo Bahrudin Hadžiefendić podsjetio je da je ovo skup koji okuplja eminentne stručnjake i na kojem budu kvalitetna predavanja, a razmjenom iskustva pomaže se pacijentima, dok su se pulomozi pokazali kao dobri lideri u toj oblasti. 

Kantonalni premijer Jakub Suljkanović najavio je da će se nastaviti davati podrška razvoju zdravstvenog sektora, kroz poboljšanje statusa zdravstvenih radnika, ali i kroz nabavku nove opreme i proširenje kapaciteta kada su u pitanju javne zdravstvene ustanove u TK. 

Ovom prilikom, između ostaloga, promovirana je i knjiga o opstrukcijskim bolestima dišnih organa, a inače UKC Tuzla godišnje organizira više od 30 znanstvenih skupova na kojima sudjeluje više od 10.000 stručnjaka iz oblasti medicine. 

Kopirati
Drag cursor here to close