Širenje bolesti

Raste broj oboljelih od gripe

Iz Zavoda upozoravaju da se do kraja mjeseca očekuje povećan broj oboljelih, kao što je slučaj i u susjednim zemljama.
Lifestyle / Zdravlje | 13. 01. 2018. u 09:39 Bljesak.info
Kopirati

Sezonska gripa širi se u BiH, ali za sada je riječ o sporadičnim slučajevima i nema epidemije, podaci su Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Iz Zavoda upozoravaju da se do kraja mjeseca očekuje povećan broj oboljelih, kao što je slučaj i u susjednim zemljama.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, od listopada do 7. siječnja zabilježeno je 10.347 oboljelih od bolesti sličnih gripu, odnosno sa simptomima upale grla, curenja nosa, kašlja, slabosti, povišene temperature i bolova u mišićima, piše Srna.

Epidemiolozi navode da grip ove godine kasni i podsjećaju da je prethodnih godina najveći broj oboljelih bio krajem siječnja i u veljači.

Zbog straha od širenja gripa, ali i epidemije morbila iz zemalja okruženja, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu i Univerzitetski klinički centar Tuzla pooštrili su režim posjeta, dok su posjete u livanjskoj bolnici i bolnici u Mostaru zabranjene.

U BiH u prošloj godini od gripa su umrlo 23 osoba, a nijedno od njih nije bilo cijepljeno piše današnji sarajevski "Dnevni avaz".

Kopirati
Prikaži komentare
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.