Lijek

Rasprava o kanabisu u parlamentu BiH: Pročitajte ispovijesti

Ispričano je iskustvo jedne majke koja uljem kanabisa liječi svoje dijete. Kako je navedeno, njezina kćerka ima najteži oblik epilepsije za koji ne postoji legalan lijek.
Lifestyle / Zdravlje | 24. 10. 2019. u 13:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Parlamentarnoj skupštini BiH održana je rasprava pod nazivom "Bolje ilegalno živ, nego legalno mrtav", prilikom čega su oboljeli od teških, a često, prema riječima liječnika, neizlječivih bolesti govorili o izlječenju uz pomoć kanabisovog ulja, prenosi N1.

Govoreći o svom liječenju emotivan je bio i Irfan Ribić, predsjednik Udruženja KanaBiH.

Sloboda u kolicima i zatvor na nogama

"Taj osjećaj kada ne možete da hodate, da prepoznate vlastite roditelje mnogo je gori od zakonskog smisla. Bolest sam dobio 2015. godine, sljedećih šest mjeseci sam slušao sve ono što su mi doktori govorili, liječio sam se službenom medicinom. Međutim u prosincu sam imao novi napad koji me gotovo u potpunosti paralizirao. Ulje sam počeo koristiti 8. veljače 2016. godine, od tada do danas nikada nisam imao nikakav problem. Diplomirao sam u ožujku ove godine, treniram atletiku, trčim polumaratone'', rekao je dodavši kako je gotovo nevjerojatno za sve ono što su doktori govorili.


"Kada su me pitali zašto izlažem sebe i svoju obitelji nekoj vrsti rizika rekao sam uvijek sam birao samo jedno. Između slobode u kolicima i zatvora na nogama uvijek ću birati ovo drugo", naglasio je Ribić koji je prvi u javnosti govorio o svom ilegalnom načinu da ostane živ.

Da živimo u normalnijoj državi imali bi veću podršku

Ispričano je iskustvo jedne majke koja uljem kanabisa liječi svoje dijete. Kako je navedeno, njezina kćerka ima najteži oblik epilepsije za koji ne postoji legalan lijek.

"Počela je dobivati epileptične napade s četiri i pol mjeseca. Trebalo je nekoliko godina da se utvrdi prava dijagnoza i tek nakon pretraga van klinika BiH, točnu dijagnozu smo pronašli u inozemstvu, a to je Dravetov sindrom'', rekla je.

Navedeno je kako dijete od prve godine uzima standardnu terapiju, no željela je dodatno da pomogne djetetu da ozdravi.

"Kao i svaki drugi roditelj koji hoće da pomogne svome djetetu, okrenuli smo se i drugim stvarima, konkretno kanabidiolu. Uključili smo ga prije nekoliko godina, nabavljali smo ga u Sloveniji. Kod njih je to potpuno legalizirano, s liječničkim nalazima smo ga normalno mogli kupiti. Imali smo problem kako ga prenijeti ovamo i to je postalo jako naporno i odlučili smo pokušati s drugom opcijom. Zapravo okrenuli smo se nečemu prirodnijem - prirodnom i čistom ulju kanabisu. Kupujem ga u Sarajevu već nekoliko mjeseci, naravno ilegalno. Djevojčica ima vidna poboljšanja. Broj napada smanjio se za 50 posto. Prije nije dala ni prozor da se otvori, a sad hoće da ide napolje, da vidi ljude'', rekla je.

Istaknuto je kako je nije strah uhićenja jer joj je jedino bitno da nađe lijek za ozdravljenje djeteta.

"Da ima ova država ikakvog sluha pružila bi nam pomoć i ne bi bili prepušteni sami sebi. Valjda naši političari smatraju da se njihovoj djeci, unučadi ne može desiti ono što se desilo mom djetetu ili nekim drugim teško oboljelim ljudima, ali nitko od nas nije zaštićen", istaknuto je apelirajući na državu da pomogne svojim građanima.

"Da živimo u iole normalnijoj državi imali bi veću podršku i pomoć, i ne bi morali u tišini, strahu i sami tražiti rješenje za ovakve probleme'', navela je.

Strah

Tridesetogodišnji muškarac dugo se aktivno bavio sportom dok mu nije ustanovljena Multipla-skleroza.

"Nakon toga sam prestao baviti se aktivno sportom, sve je funkcioniralo normalno do prije dvije godine kada sam osjetio veliku nemoć i ogromnu bol u rukama i nogama. Bio sam u situaciji da bez tuđe pomoći ne mogu da odem u WC, najobičnije stvari bile su misaona imenica", objasnio je on kako se osjećao.

"Doktori su me salijetali informacijama da je to neizlječiva bolest, da se moram pomiriti s tim, sve metode koje su mi nudili bile su preskupe, a u isto vrijeme su imale male šanse za izliječene i nosile su velike nuspojave."

 Nakon što se uhvatio za glavu, kako je kazao uhvatio se i u koštac sa svojom bolešću.

 

"Potražio sam spas u alternativnoj metodi. Igrom sretnog slučaja sam došao do kanabisovog ulja, mjesec dana nakon što sam napustio bolnicu počeo sam intenzivno koristiti kanabisovo ulje, nakon 17 dana sam izgubio sve simptome, vratio sam se sportu, i nastavio a korištenjem sljedeća četiri mjeseca dok sam bio u financijskoj mogućnosti. Veliki problem je to što sam prošao kroz traumu prilikom nabavke tog ulja. Stvorio se strah u meni i osjećaj da sam negativac i krivac jer želim da živim i budem zdrav."

Na kraju je kazao kako parlamentarci treba da se zapitaju koliko je zapravo ova tema vrijedna raspravljanja.

Kopirati
Drag cursor here to close