Spasila mnoge živote

Rasema iz Jablanice krv dala 30 puta: Zar nije lijepo da vaša krv spasi nečiji život

Rasema Idrizović je među ženama koje su u Jablanici krv dale najviše puta. Ima 71 godinu, a krv je dala ukupno 30 puta.
Lifestyle / Zdravlje | 14. 06. 2021. u 17:46 Jablanica.live

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rasema Idrizović iz Jablanice je čak 30 puta darovala krv i tako spasila mnogobrojne živote. Danas ima 71 godinu, a prvi put je krv dala na molbu poznanika.

"Prije dosta godina na moja vrata je došao jedan čovjek s pitanjem da li bih mogla dati krv, jer je moja krvna grupa AB negativna i rijetka je. To je bilo prije rata. To je bio moj prvi susret s davanjem krvi, da pomognem poznaniku. Prvi put mi je bilo izuzetno drago što sam tako pomogla i tako sam se i zadržala te stvorila naviku davanja krvi. Osjećam se kao da imam neki dug prema drugim ljudima kojima je nešto potrebno i to me je vodilo prilikom odaziva na akcije. Zaista sam svaki put davala krv od srca. Sada imam i nasljednicu, moju unuku. Ona ide na fakultet i već je počela da daje krv.

To je nešto što sam joj prenijela i što me čini sretnom. Mi žene možemo dati krv svaka 4 mjeseca i dok sam mogla davati jedva sam čekala da prođu ta 4 mjeseca i da u gradu vidim plakat da se organizira akcija krvi, pa da idem i ja dati krv. S ove točke gledišta, u sedamdesetoj godini, ponosna sam što sam svoje vrijeme i snagu trošila na tako plemenitu aktivnost. Do sada sam krv dala ukupno 30 puta. Čuvam knjižice i vodim evidenciju.", rekla je Rasema Idrizović za portal Jablanica.live.

Krv za mostarske bolnice

Kaže kako ima rijetku krvnu grupu, te kako su prema njoj svi divni. Za darovatelje krvi ima samo riječi hvale.

"Išla sam u Sarajevo davati krv, zatim na Bijeli Brijeg, SKB Safet Mujić, Udruženje DDK HE na Neretvi. Osoblje u Mostaru na transfuziji krvi je zaista ljubazno, izdvojila bih i doktoricu Zerinu. Moja krvna grupa je rijetka i kada dole dođem osoblje je zaista ljubazno. Po mom mišljenu su davaoci krvi zaista cijenjeni. U Društvu davaoca krvi HE na Neretvi me zaista cijene i uvijek mi kažu da se mogu obratiti što god da treba. I u našem Društvu i u mostarskim bolnicama. Prema meni su svi zaista divni i cijene davaoca. Kažu da sam spasila života i života. Ne samo mene da cijene, nego sve davaoce."

Foto: Jablanica.live / Rasema Idrizović

Rasema nikada nije imala zdravstvenih tegoba prilikom davanja krvi.

Kao da sam cijeli svijet spasila

"Nakon davanja krvi nikada nisam imala nekih zdravstvenih problema niti tegoba. Što više, nakon davanja krvi osjećala bih se dosta lakše. Organizam bi mi se osjećao bolje, osjećala sam se kao da sam se pročistila. Voljela bih da i sada mogu davati, ali je starosna granica 65 godina.

U mladosti me glava često boljela. I prvi put kad sam dala krv, prestala me boljeti glava. Vremenom me nikada glava više nije zaboljela. Eto, to se meni dogodilo. Što se tiče unutrašnjeg osjećaja, tu sam posebno sretna. Pomoći nekome i spasiti mu život, to je najveća motivacija. Kao da sam cijeli svijest spasila", kaže Rasema.

Krv se ne može kupiti, nema u trgovini

U Jablanici se ljudi odazivaju akcijama davanja krvi: "Naši Jablaničani su zaista zainteresirani za davanje krvi, odazivaju se akcijama. Ja sam krv davala do moje 65. godine života i tada se odazivalo i dosta mladih. Mi smo ovdje zaista aktivni. Odaziva ima. Starije davaoce će imati tko naslijediti. Tu su i srednjoškolci koji dolaze na akcije u većem broju."

"Preporučujem mladima koji mogu davati krv, da se ničega ne boje, da daju krv i da je to jedan humani gest i čin. Krv se ne može kupiti, nema u trgovini, a spasiti jedan život je kao da ste spasili cio svijet. Zar nije lijepo da vaša krv spasi nečiji život", rekla je Rasema za portal Jablanica.live.

Kopirati
Drag cursor here to close