HNŽ-u treba psiho-onkološki centar

Rak se ne može pobijediti samo lijekovima

U 2018. godini od malignih oboljenja ukupno je liječeno 11.682 pacijenata u FBiH.
Lifestyle / Zdravlje | 25. 03. 2019. u 18:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Internet / Pomoć obitelji

''Psihološku podršku bolesnik treba da prima kroz tri faze: tijekom postavljanja dijagnoze, tijekom liječenja i nakon terapije. Zbog toga, zahtijevamo formiranje psiho-onkološkog centra u Hercegovačko-Neretvanskoj Županiji, da bi najranjiviji pacijenti i njihove obitelji dobile potrebnu psihološku i svaku drugu pomoć u najtežim danima'', rekla je Mia Domazet, potpredsjednica Gradskog odbora Naše stranke Mostar.

Domazet je naglasila važnost psihologa koji pomaže bolesniku i njegovoj porodici, zajedno sa medicinskim timom, te mogu pružiti ogromnu podršku sa suočavanjem, ne samo sa bolesti nego sa stresom i anksioznosti. 

Foto: PR / Mia Domazet

Zastrašujuće brojke

Kao posljedica stresa i loših životnih uvjeta, sve više stanovnika BiH obolijeva od kancera.

U 2018. godini od malignih oboljenja ukupno je liječeno 11.682 pacijenata u FBiH. Broj onkoloških pacijenata u našoj zemlji bilježi konstantan rast, a samo u FBiH se u proteklih deset godina povećao za 77,9 posto.

Pored citostatika koji su neophodni tijekom liječenja, a koje pacijenti uglavnom sami nabavljaju, radi nedostatka istih u Bolnicama, onkološkim pacijentima i njihovim obiteljima je potrebna i psiho-onkološka pomoć.

Cijela obitelj se bori s bolešću

Maligna bolest nikada se ne dogodi jednoj osobi, ona se dogodi čitavoj obitelji. Mi smo svi karike jednog lanca. Ako pukne jedna karika, puca i cijeli lanac, koji ne može napraviti ono zbog čega je tu. 

Psiho-onkologijom se bave klinički i zdravstveni psiholozi. Po potrebi uključuju se stručnjaci drugih profila: psihijatri, fizioterapeuti, rehabilitatori, logopedi, nutricionisti, radni terapeuti i sl.

Bolest ne bira između siromašnog i bogatog, nego pogađa sve bez razlike, poručili su iz Gradskog odbora Naše stranke Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close