Na vrijeme isplanirajte sadržaj

Putna ljekarna: Popis stvari koje morate ponijeti sa sobom na odmor

Na vrijeme isplanirajte sadržaj svoje putne ljekarne koja pomaže pri neželjenim zdravstvenim tegobama
Lifestyle / Zdravlje | 01. 08. 2021. u 12:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uz lijekove za kronične bolesti, treba ponijeti i lijekove koji sprečavaju ili olakšavaju putne tegobe. Osnovno što treba ponijeti na more su i lagana ljetna odjeća i obuća, pokrivalo za glavu, naočale i kupaći kostim.

Za boravak u gorskom kraju treba ponijeti i topliju odjeću jer noći mogu biti hladne, kao i zbog iznenadnih ljetnih pljuskova. Uputno je ponijeti i neke lijekove i medicinske proizvode koji će olakšati potencijalne nezgodne situacije. Prije odlaska na željenu destinaciju treba se raspitati gdje se u mjestu u koje odlazite nalazi najbliža liječnička ordinacija, odnosno hitna služba i ljekarna. Često mala zdravstvena poteškoća, koja se brzo i lako može ukloniti, može upropastiti dan toliko željenog odmora ako izostane odgovarajuća pomoć.

Popis

Lijekovi za kronične bolesnike
Osobe koje boluju od kroničnih bolesti i svakodnevno moraju uzimati lijekove više ne trebaju nositi zalihe lijekova za sve dane boravka na putu. Otkako je u Hrvatskoj uveden elektronički recept, svaki pacijent u dogovoru sa svojim liječnikom može podići lijekove na recept u najbližoj ljekarni, dakle ondje gdje boravi na godišnjem odmoru.

Jednako vrijedi i za lijekove propisane na ponovljivi recept, odnosno u propisano vrijeme sljedećeg podizanja. Lijek se podiže u bilo kojoj ljekarni u Hrvatskoj uz predočenje iskaznice zdravstvenog osiguranja.

No lijekove koje nosite sa sobom na put uvijek treba čuvati u originalnim kutijama i s uputama za primjenu. Tako ćete biti sigurni u namjenu i doziranje te način uzimanja svakog lijeka. Dobro bi bilo ponijeti i medicinsku dokumentaciju (povijest bolesti) kako bi lokalni liječnik u slučaju hitne potrebe bio dobro informiran o vašem zdravstvenom stanju.

Lijekovi za putne tegobe
Uz lijekove za kronične bolesti, korisno je ponijeti i lijekove koji sprečavaju ili olakšavaju putne tegobe.

Lijek protiv bolesti kretanja
Osobe koje pate od mučnine u vožnji, najčešće djeca, lijek trebaju uzeti pola sata prije polaska na put. Za odrasle je doza cijela tableta, a za djecu se doza određuje prema dobi. Isti lijek vrijedi i za životinje (mačke ili pse), a uputu o dozi daje veterinar, ovisno o veličini i težini ljubimca.

Sredstva protiv bolova i povišene temperature
Najbolje je uzeti paracetamol, ibuprofen ili acetilsalicilnu kiselinu u obliku tableta ili šumećih tableta. Treba voditi računa o pojedinačnoj dnevnoj dozi te da se acetilsalicilna kiselina ne smije davati djeci i osobama koje boluju od želučano-crijevnih bolesti ili astme.

Medicinski ugljen
Uzima se pri sumnji na otrovanje hranom, a može biti u obliku tableta ili praha koji se razmute u pola čaše vode. Iako izgleda vrlo odbojno, u crijevima će apsorbirati štetne sastojke i zaustaviti proljev, mučninu ili nadutost.

Probiotik koji obnavlja crijevnu floru
Pomaže u slučaju probavnih poteškoća (proljev, povraćanje, mučnina) koje se često javljaju upravo ljeti. Uzročnici ovih ljetnih proljeva najčešće su virusi, ali i bakterije iz hrane i vode. Najbolja zaštita je redovito pranje ruku i izbjegavanje konzumacije hrane sumnjive kvalitete i svježine te kupanje u čistome moru. Ako nastupi jak proljev, treba uzimati dovoljno tekućine, najbolje rehidracijsku sol.

Sredstvo protiv zatvora
Često se na putu poremeti normalno pražnjenje crijeva. Svakako prvo treba pokušati potaknuti crijeva uzimanjem tekuće hrane, namirnica bogatih vlaknima i mliječnih namirnica s probioticima. Ako oni ne djeluju, treba uzeti sredstvo protiv zatvora. Od blažih su to sirup sa šljivom i smokvom, a od jačih čajevi ili tablete sa senom i krkovinom, pri čemu treba znati da oni mogu izazvati grčeve crijeva. Mogu pomoći i glicerinski čepići.

Pastile ili sprej za dezinfekciju usta i grla
Pomoći će pri peckanju i bolovima u grlu. Ljetne upale grla su česte pa se ne preporučuje naglo piti vrlo hladne napitke, posebice dok je tijelo zagrijano ili oznojeno. Te upale grla gotovo nikad nisu razlog za primjenu antibiotika, koji može propisati samo liječnik nakon pregleda.

Sredstvo za čišćenje rana, sterilna kompresa, zavoj i vodootporni flaster
To je nezaobilazna „oprema“ za put. Za prvu pomoć kod ogrebotina ili manjih posjekotina ranu prvo treba dobro isprati sredstvom za čišćenje rana (pogodna su i za malu djecu jer ne peku), zatim je treba zaštititi flasterom ili gazom, ovisno o veličini rane. Ako je posjekotina dublja ili veća, bolje je potražiti pomoć liječnika. Jednak tretman vrijedi i za žuljeve.

Lijekovi protiv sunčane alergije
Uzimaju se prema preporuci liječnika, u dozi, vremenu i na način kako je on odredio. Osobe koje već otprije imaju iskustvo sa sunčanom alergijom mogu početi uzimati lijek i nekoliko dana prije izlaganja suncu, no za njih je najbolje u potpunosti izbjegavati jako sunce. Postoje i bezreceptni lijekovi protiv alergije za koje se valja savjetovati s ljekarnikom.

Ostali korisni preparati

Vlažne maramice za čišćenje ruku korisne su u situacijama kada ne možete oprati ruke. Ipak, ne treba pretjerivati s njihovom primjenom te je bolje nositi vlažne maramice za djecu.

Sredstva za zaštitu od uboda insekata primjenjuju se nanošenjem na kožu. Ako su za malu djecu, treba paziti da se koriste ona koja su prilagođena njihovoj dobi. Osim tih preparata, korisna su i sredstva za zaštitu prostorija ili spirale koje izgaraju i koriste se na otvorenom. Vrlo korisno i učinkovito prirodno sredstvo je eterično ulje citronele.

Sredstva nakon uboda insekta obično su u obliku gela koji hladi te sprečava crvenilo, oteklinu i svrbež. Primjenjuju se i nakon opeklina od morskih žarnjaka (meduza, vlasulja), kopriva te kod opeklina od sunca.

Čepići za uši za vodu i kapi za uho za čišćenje neophodni su osobama koje imaju problema sa začepljenjem uha nakon kupanja. Čepići će spriječiti prodiranje vode, a ako i dospije u uho, najbolje ga je isprati kapima za čišćenje uha. No ako ipak dođe do upale uha, treba otići liječniku. Do odlaska liječniku možete samo u nos kapati kapi za nos da bi se oslabio pritisak na uho.

Najvažniji sadržaj putne ljekarne

Sredstva za zaštitu kože od sunca s visokim zaštitnim faktorom i bočica vode, iako se ne ubrajaju u lijekove, tijekom ljeta obavezni su i za odrasle i za djecu, i to ne samo na putu nego pri svakom izlasku na otvoreno, što uključuje i odlazak na posao, u kupnju i slično.

Kopirati
Drag cursor here to close