Liječnici pišu...

Pušenje i COVID-19 cjepiva: Smiju li ih pušači primiti?

Cjepiva protiv COVID-19 su dizajnirane da, što je moguće više, smanje broj komplikacija, hospitalizacija i smrtni ishod
Lifestyle / Zdravlje | 21. 04. 2021. u 09:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koliko pušenje i COVID-19 cjepiva idu jedno s drugim? Smiju li pušači primiti cjepiva protiv COVID-19? Ako smiju, smiju li bilo koje cjepivo?

Odgovore smo pronašli na portalu vakcine.ba, koji kaže da, pušači smiju primiti cjepiva protiv COVID-19. Pušenje je štetno za zdravlje, ali nije kontraindikacija ni za jedno cjepivo protiv COVID-19, što znači da pušači mogu primiti bilo koje cjepivo.

Štaviše, poželjno je da pušači prime ova cjepiva  – pušenje je faktor rizika za razvoj teške kliničke slike COVID-19 infekcije te također povećava rizik za razvoj tromboza. Pokazalo se da je rizik tromboza kod pušača čak 1800 u milijun, a rizik tromboza nakon cijepljenja oko 3-9 u milijun. Za sada nema preporuka da pušači ne smiju primiti određeno cjepivo protiv COVID-19, nego mogu bilo koju.

Cjepiva protiv COVID-19 su dizajnirane da, što je moguće više, smanje broj komplikacija, hospitalizacija i smrtni ishod, a istraživanja pokazuju kako je pušačima mnogo vjerojatnije da će biti hospitalizirani ako se inficiraju s COVID-19.

Ne samo da je pušenje loše za respiratorni i kardiovaskularni sistem, pušenje otežava tijelu borbu protiv infekcija jer slabi imunološki odgovor organizma. Pušači već imaju osnovno oštećenje pluća koje povećava njihov rizik za obolijevanje od bolesti, hospitalizaciju na ventilatoru (respirator), pa čak i smrt.

Jedan od načina da jačamo naš imunološki sistem i zdravlje jeste da prestanemo pušiti, napisala je u tekstu na portalu Vakcine.ba Jelena Kalinić, MA, biolog, naučni novinar, sci-com i bloger Društvo za promociju “Prirodnih nauka “Nauka i svijet”,  dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za znanstvene novinare.


Kopirati
Drag cursor here to close