Istraživanje

Pušenje dnevno ubije 17 Australaca

U studiji se navodi da 11.400 Australaca godišnje završi u bolnici zbog srčanih problema uzrokovanih pušenjem.
Lifestyle / Zdravlje | 08. 07. 2019. u 12:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pušenje ubija 6400 Australaca godišnje, odnosno 17 dnevno, objavljeno je nakon opsežne i dugotrajne studije australskih znanstvenika.

Australsko nacionalno sveučilište sedam je godina pratilo 190 tisuća pušača i nepušača starijih od 45. Bili su pod nadzorom dok su znanstvenici pratili 36 poznatih tipova kardiovaskularnih bolesti, piše Hina. 

Kod pušača je ustanovljen trostruko veći rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti u usporedbi s nepušačima, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu BMC Medicine.

Dvostruko je veća vjerojatnost da će pušači dobiti srčani ili moždani udar od onih koji nikada nisu pušili. Vjerojatnost za razvoj perifernih kardiovaskularnih bolesti, poput gangrene, veća je pet puta.

U studiji se navodi da 11.400 Australaca godišnje završi u bolnici zbog srčanih problema uzrokovanih pušenjem.

U Australiji puši 2,7 milijuna ljudi od 25 milijuna stanovnika. Kardiovaskularne bolesti uzrokuju 29 posto svih smrti u zemlji.

"Bolesti i smrti povezane s pušenjem vide se svuda, u muškaraca, žena, bogatih, siromašnih, u gradu i na selu. Od toga se ne može pobjeći ili sakriti, pušenje uzrokuje golemu štetu", kazala je glavna autorica studije Emily Bank.

Već i pet cigareta dnevno dovoljno je za dvostruko veću vjerojatnost od fatalne kardiovaskularne bolesti.

No oni koji prestanu pušiti do 45. godine mogu izbjeći oko 90 posto rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti povezanih s pušenjem.

Kopirati
Drag cursor here to close