Dokazano

Psi mogu predosjetiti epileptični napad

Znanstvenici su utvrdili da psi skoro nepogrešivo osjećaju poseban miris koji se javlja neposredno pred napad.
Lifestyle / Zdravlje | 29. 03. 2019. u 09:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuski znanstvenici imaju dokaze da pas može nanjušiti ili predosjetiti epileptični napad kod ljudi. Tim sa Sveučilišta u Renu nada se da bi ovo otkriće moglo pomoći da se predvide napadi kod epileptičara. Znanstvenici su utvrdili da psi skoro nepogrešivo osjećaju poseban miris koji se javlja neposredno pred napad. 

Od ranije je poznato da psi mogu namirisati bolesti kao što su neke vrste raka, Parinskonovu bolest, malariju i dijabetes. 

Epilepsija je uzrokovana poremećajem električnih signala u mozgu. Bolest može biti nasljedna ili uzrokovana moždanim udarom ili nedostatom kiska pri rođenju. 

Za sada nije poznato kako epileptični napad izaziva promjenu mirisa, ali pas može pomoći u detekciji i predikciji, odnosno predviđanju napada. 

"Potrebna su dalja istraživanja, ali je moguće da promjena elektro aktivnosti potiče ispuštanje ili emisiju nekih neurohormona koji na kraju stvaraju miris ili je povezano sa molekulama u vezi sa stresom. Sve hipoteze treba tek provjeriti", rekla je za BBC dr. Amelika Katala sa Sveučilišta u Renu, prenosi Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close