SZO

Prvo cjepivo protiv malarije pušteno u promet

Ovo je prva zemlja od tri u Africi u kojoj će cjepivo, poznato kao RTS,S, biti dostupna za djecu do dvije godine starosti. U sljedećih nekoliko tjedana će Gana i Kenija uvesti cjepiva, navodi se na stranici Svjetske zdravstvene organizacije.
Lifestyle / Zdravlje | 13. 09. 2019. u 09:59 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) pozdravila je puštanje u promet prvog cjepiva protiv malarije u Malaviju. 

Ovo je prva zemlja od tri u Africi u kojoj će cjepivo, poznato kao RTS,S, biti dostupna za djecu do dvije godine starosti. U sljedećih nekoliko tjedana će Gana i Kenija uvesti cjepiva, navodi se na stranici Svjetske zdravstvene organizacije.

Malarija je među najvećim ubojicama na svijetu. Ona uzme život jednom djetetu svake dvije minute. Većina ovih smrti se događa u Africi gdje više od 250.000 djece umre od ove bolesti svake godine.

Djeca ispod pet godina imaju najveći rizik od obolijevanja ili komplikacija bolesti koje bi im mogle ugroziti život. Diljem svijeta, malarija ubije oko 435.000 ljudi godišnje, a većina je djece.

''Vidjeli smo ogroman napredak od mreža za krevete i drugih mjera za kontrolu malarije u posljednjih 15 godina, ali napredak je u nekim područjima stao. Potrebna su nam nova rješenja kako bismo odgovor na malariju vratili na pravi put, a ovo cjepivo nam daje obećavajuće sredstvo za pristup. Cjepivo protiv malarije može potencijalno spasiti živote desetina tisuća djece'', rekao je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Trideset godina u nastanku, RTS,S je prvo, a do danas jedino cjepivo koje se pokazalo kao učinkovito u smanjivanju stope obolijevanja od malarije kod djece.

U kliničkim ispitivanjima, otkriveno je da cjepivo sprečava otprilike četiri od 10 slučajeva malarije, uključujući tri u 10 slučajeva teške malarije opasne po život.

Kopirati
Drag cursor here to close