Revolucija

Prvi lijekovi protiv raka mogli bi biti dostupni i na tržištu

Izvršni direktor ove ustanove Paul Workman izjavio je da je sposobnost raka da se prilagodi lijekovima najveći izazov u liječenju. Nova vrsta lijekova mogla bi dugoročno učiniti rak upravljivom i češće izlječivom bolešću, rekao je on.
Lifestyle / Zdravlje | 18. 05. 2019. u 09:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvi lijekovi na svijetu koji su namijenjeni da potpuno zaustave otpornost ćelija raka na liječenje mogli bi biti dostupni u narednih deset godina, kažu znanstvenici.

Ovu investiciju od blizu 100 milijuna dolara za razvoj lijekova objavio je Institut za istraživanje raka (ICR), piše Klix.

Nadmudrivanje 

Izvršni direktor ove ustanove Paul Workman izjavio je da je sposobnost raka da se prilagodi lijekovima najveći izazov u liječenju. Nova vrsta lijekova mogla bi dugoročno učiniti rak upravljivom i češće izlječivom bolešću, rekao je on.

Istraživači kažu da postojeći tretmani, kao što je hemoterapija, ponekad bivaju neuspješni, jer se najsmrtonosnije ćelije raka prilagođavaju terapiji i tako preživljavaju, što dovodi do recidiva.

"Sposobnost raka da se prilagodi, evoluira i postane otporan na lijekove bili su uzroci velikog broja smrtnih slučajeva od ove bolesti i najveći izazov s kojim smo se suočili u borbi s njim", dodao je Workman.

On je rekao da Institut mijenja kompletnu paradigmu razmišljanja o raku kako bi se usredotočio na predviđanje načina na koji će se ćelije raka razvijati kako bi se spriječilo da postanu otporne na lijekove, piše BBC.

Okruživanje stručnjacima

ICR ima za cilj da privuče dodatnih 20 milijuna dolara za svoj novi Centar za otkrivanje droga u svom kampusu u Suttonu, u Južnom Londonu, koji ima za cilj okupiti gotovo 300 znanstvenika iz različitih oblasti.

Znanstvenici imaju za cilj da koriste nove pristupe, uključujući kombinirane terapije i vještačku inteligenciju da bi predvidjeli i utjecali na evoluciju ćelija raka, stvarajući slabosti koje tretmani mogu da iskoriste.

"Umjetna inteligencija i matematičke metode predviđanja imaju ogroman potencijal da uđu u 'glavu' karcinoma i predvide što će dalje raditi i kako će reagirati na nove tretmane", kazao je dr. Andrea Sottoriva.

Istraživači već rade na novim lijekovima koji su dizajnirani da zaustave tip molekula proteina zvanog Apobec, koji je dio imunološkog sistema više od polovice tipova raka.

Workman je rekao da će laboratorijska i klinička ispitivanja za nove lijekove trajati desetak godina prije nego što postanu dostupni pacijentima.

Kopirati
Drag cursor here to close