Najavljujemo

Prvi Kongres Udruženja endoskopskih hirurga u Bosni i Hercegovini

Na Prvi kongres endoskopskih kirurga u Bosni i Hercegovini dolaze eminentni stručnjaci iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Turske, Italije, USA i Engleske, s pozvanim predavanjima.
Lifestyle / Zdravlje | 31. 07. 2019. u 12:02 Piše: Amra Odobašić

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Samir Delibegović

Prvi Kongres Udruženja endoskopskih kirurga u Bosni i Hercegovini s međunarodnim sudjelovanjem, održat će se od 6.  do 8.  rujna u Hotelu Holiday u Sarajevu.

Cilj organizatora Prvog kongresa endoskopskih kirurga u Sarajevu, jeste razvoj endoskopske kirurgije u cijeloj BiH, stalna edukacija, te ostvarivanje suradnje s kolegama iz Europskog udruženja endoskopskih kirurga (EAES), i kolegama iz susjednih zemalja.

''Sudionici na kongresu imat će priliku usporediti svoje znanje i vještine, razmijeniti iskustva, steći dragocjena poznanstva koja će im pomoći u daljem usavršavanju i napredovanju'', kazao je Samir Delibegović predsjednik Udruženja endoskopskih kirurga BiH (UEHBH/AESBH) i subspecijalista abdominalne kirurgije.

Kongres kao događaj koji će se održati u Sarajevu, vodećem političkom društvenom i kulturnom centru u Bosni i Hercegovini i istaknutom kulturnom centru na Balkanu, pokazat će Sarajevo izvanrednom sredinom za kongresni turizam. Grad je poznat po svojoj tradicionalnoj kulturnoj i religijskoj raznolikosti.

"U koje god doba dana i s koga god uzvišenja bacite pogled na Sarajevo, vi uvijek i nehotice pomislite isto. To je grad, grad koji dotrajava i umire i u isto vrijeme se rađa i preobražava. Danas, grad naših najljepših težnji i napora i najsmjelijih želja i nada" rekao je Ivo Andrić, pisac i dobitnik Nobelove nagrade za književnost.

To će sigurno biti i provedeno na Kongresu sa sudionicima iz cijelog svijeta.

Na Prvi kongres endoskopskih kirurga u Bosni i Hercegovini dolaze eminentni stručnjaci iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Turske, Italije, USA i Engleske, s pozvanim predavanjima.

Pored toga, u okviru 11 stručnih sesija predavanja će održati i stručnjaci iz Bosne i Hercegovine, Norveške, Švedske, Poljske, Slovačke, Italije, Turske, USA i Mexica, a interes za dolazak pokazali su i liječnici iz Makedonije, Crne Gore i Australije.

Sve sudionike kongresa osim programa koji je vrlo sadržajan privuklo je i mjesto održavanja, grad Sarajevo u kome se i stranci osjećaju kao da su kod kuće. Bez obzira na to što je Sarajevo glavni grad, sa svom trkom i dinamikom koju nosi suvremeni život, ipak ima jedinstvenu atmosferu koja se uvuče u dušu. Šetnja Sarajevom predstavlja šetnju kroz njegovu povijest.

Vrijednosti i potencijal ovog kongresa prepoznao je i Kanton Sarajevo i grad Sarajevo, te Turistička zajednica Kantona Sarajevo koji podupiru ovaj kongres.

''Sretni smo što Udruženje ima snažnu podršku predsjednika Europske Asocijacije endoskopskih kirurga (EAES-a) profesora Andera Pietrabissa, koji dolazi u Sarajevo sa svojim timom. Uz njih vrhunsku kvalitetu predavanja osigurat će profesori Umberto Braccalae i Giusto Pignata iz Italije, Amir Nizar i Nader Francis iz Velike Britanije, Michael Bovet iz SAD-a, Popa Dorin iz Švedske, Iotr Mysliwiec iz Poljske, Marek Soltes iz Slovačke te Jianfan Zhu iz Kine'', ističe Delibegović.

Isto tako, veoma je značajna podrška profesora Miloša Bjelovića (predsjednika Udruženja endoskopskih kirurga Srbije), Igora Stipančića (predsjednika Udruženja endoskopskih kirurga Hrvatske) i Aleša Tomažiča (predsjednika Udruženja endoskopskih kirurga Slovenije).

Članovi Udruženja iz BiH, nadaju se da će Prvi Kongres biti snažan poticaj razvoju endoskopske kirurgije u Bosni i Hercegovini, ali i uspostavljanju prijateljstva i suradnje među udruženjima.

Kopirati
Drag cursor here to close