Svjetski dan

Evo zašto bi prva pomoć trebala biti obvezna u školama

Lifestyle / Zdravlje | 11. 09. 2021. u 08:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Hrvatski crveni kriz / Evo zašto bi prva pomoć trebala biti obvezna u školama 

Dan Prve pomoći, koji je Međunarodni pokret Crvenog križa i Crvenog polumjeseca uveo 2000. godine, prilika je za podizanje svijesti o činu spašavanja života.

Obilježava se svake godine druge subote u mjesecu rujnu.

Ove godine na Svjetski dan prve pomoći, tema je "Prva pomoć u školama", navode iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

Sigurnost u školama

Prije stotinu pedeset godina, bitka u sjevernoj Italiji potaknula je ideju koja je od tada promijenila svijet.

Dana 24. lipnja 1859. Henry Dunant, mladi ženevski biznismen, svjedočio je zastrašujućim patnjama i agoniji nakon bitke kod Solferina.

Mobilizirao je civilno stanovništvo, uglavnom žene i djevojke da se brinu o ranjenicima bez obzira na njihovu ulogu u sukobu. Osigurao ih je potrebnim materijalom i zalihama i pomogao u osnivanju privremenih bolnica.

Njegova knjiga "Sjećanje na Solferino" nadahnula je osnivanje Međunarodnog komiteta Crvenog križa (ICRC) 1863. godine.

"Potreba za humanitarnom akcijom i danas je od vitalne važnosti kao i 1859. Milijuni ljudi svake godine budu ozlijeđeni ili ubijeni zbog neadekvatnog odgovora ili nedostatka pravovremene pomoći. Neposrednim preduzimanjem mjera i primjenom odgovarajućih tehnika dok se čeka stručna pomoć može se znatno smanjiti broj smrtnih slučajeva i ozljeda kao i utjecaj katastrofa i svakodnevnih izvanrednih situacija. Prva pomoć nije zamjena za hitnu medicinsku pomoć. To je vitalni početni korak za pružanje efikasne i brze akcije koja pomaže u smanjenju ozbiljnih ozljeda i poboljšanju šansi za preživljavanje", ističe Lejla Selimović iz Službe za školsku higijenu INZ-a.

Promocija zdravog okruženja

Nesumnjivo je da znanje prve pomoći promovira sigurnije i zdravije okruženje.

Imati osoblje i studente koji su dobro opremljeni vještinama prve pomoći doprinosi povećanju sigurnosti škola. Mnogi učenici dožive nesreće dok su u školi. Nesreće mogu dovesti do jednostavnih ozljeda, ozbiljnih rana ili fraktura.

Međutim, žrtvi se može pružiti početna pomoć dok ne dođe zdravstveni radnik. Važno je imati obučeno osoblje i učenike koji mogu iskoristiti svoje vještine i poduzeti brze mjere za liječenje pogođene osobe te primijeniti prave postupke kako bi spriječili veću štetu.

Da bi se osigurana sigurnost svih članova osoblja i učenika, važno je imati prvu pomoć u školama. Od vitalne je važnosti upoznati sve s osnovnim metodama koje bi trebali primijeniti nakon što se dogodi nesreća.

Osnovno znanje prve pomoći pomaže u tretiranju krvarenja, opekotina, toplotnog udara, nereagiranja ili nesvjestice, ozljede glave, kostiju, mišića, zglobova, gušenja, bolova u prsima, astme, alergijskih reakcija i slično, kažu u INZ-u. 

Foto: Pixsell / Prva pomoć kutija
Kopirati
Drag cursor here to close