Ministar Opsenica

Pružanje nužnih zdravstvenih usluga u HNŽ ne smije biti dovedeno u pitanje

''Zavod je omogućio korištenje zdravstvene zaštite bez prethodne ovjere zdravstvenih iskaznica već od 13. ožujka 2020. godine.''
Lifestyle / Zdravlje | 20. 04. 2020. u 14:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dr. sc. Goran Opsenica, ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ danas je održao radni sastanak s Radom Bošnjakom, direktorom Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ.

Na sastanku je razgovarano o trenutačnom stanju uzrokovanom pojavom COVID-19 u Hercegovačkoj-neretvanskoj županiji, stanju po pitanju uplate doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje te funkcioniranju zdravstva općenito s aspekta obveznog zdravstvenog osiguranja.

Uplata doprinosa

Direktor Zavoda upoznao je ministra Opsenicu o trenutačnom stanju u svezi s ostvarivanjem prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja, poteškoćama vezanim za uplatu doprinosa kao i procjenama Zavoda zdravstvenog osiguranja u svezi sa sredstvima nužnim za održivost zdravstvenog sustava. Istaknuo je, također, i činjenicu da sadašnja projekcija pada prihoda iznosi između 15-18%.

Ministar Opsenica naglasio je da je uplata doprinosa uvjet financijske održivosti, te kako se ni u kojem slučaju se ne smije dovesti u pitanje pružanje zdravstvenih usluga svima kojima su nužne.

Uplata doprinosa je zakonska obveza i činjenica je, da do danas, nisu donesene ekonomske mjere za ublažavanje posljedica prouzročenih ovom pandemijom.

''Zavod je omogućio korištenje zdravstvene zaštite bez prethodne ovjere zdravstvenih iskaznica već od 13. ožujka 2020. godine'', kazao je direktor Bošnjak.

Pravo na ostvarivanje prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja sve osigurane osobe imaju u trajanju od tri mjeseca računajući od zadnjeg mjeseca za koji je uplaćen doprinos, ali jednako tako, svi poslovni subjekti kojima mjerama Stožera CZ HNŽ nije zabranjen rad, u obvezi su vršiti uplatu doprinosa za svoje radnike sukladno Zakonu o zdravstvenom osiguranju.

Solidarnost

Upravo u ovo vrijeme, načelo uzajamnosti i solidarnosti na kojem počiva zdravstveni sustav dolazi do izražaja, jer oni koji uplaćuju doprinose doprinijet će da svima bude omogućena potrebna zdravstvena zaštita.

Ponovljeno je i to da će nužne zdravstvene usluge biti pružene svima, sukladno Zakonu o zdravstvenoj skrbi, ali istovremeno se upućuje poziv za uplatom doprinosa od strane obveznika uplate doprinosa za svoje radnike, jer će se samo na taj način uspjeti financijski održati sustav zdravstva, ne samo u smislu pružanja zdravstvenih usluga i osiguranju plaće za radnike u zdravstvu, nego i ostvarivanja ostalih prava kao što su pravo na lijekove, ortopedska i druga pomagala, naknade za vrijeme privremene spriječenosti za rad, itd.

Direktor Bošnjak istaknuo je da je kontrola obračuna i naplate prihoda u mjerodavnosti porezne uprave s kojom Zavod ima izvrsnu suradnju i radi sukladno mjerodavnostima i obvezama propisanim Zakonom o zdravstvenom osiguranju, te da Zavod nema mjerodavnost za oslobađanje bilo koga od uplate doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje.

Sudionici sastanaka iskazali su iznimnu zahvalu svim radnicima u zdravstvu, ali i svima onima koji svojim zalaganjem i radom doprinose borbi protiv ove ugroze kao i svom pučanstvu na dosljednu poštivanju zapovjedi i mjera.

Kopirati
Drag cursor here to close